Регион Свет Србија

“ЊИХ ЈЕ БИЛО 10, А НАС ДЕВЕТ ДЕЧАКА”! Светска јавност на ногама, због сведочења детета из Београда Колинди су дани одбројани!

Молим вас, замаглите ми лице, плашим се да ће ме убити, каже један од два дечака из Авганистана, смештена тренутно у центру за смештај миграната у Крњачи, који су били жртве бруталног иживљавања у Хрватској, пре него што су пребачени илегално у Србију, а данас су своје трауматично искуство пренели новинарима.

Један од миграната који су мучени на хрватској граници је С.Б (15), који је испричао да су га на граници у Хрватској најпре питали да ли долази из Авганистана и да ли је прешао из Србије, а потом тукли.

“Њих је било 10, а нас девет дечака. Ставили су нас у кола и после тога су дошли да нас туку, имали су пендреке”, рекао је он додајући да су га ударали по глави и грудима, док се не уморе.

Дечак, који, инаце, лоше говори енглески, стално је у причи понављао “они”, мислећи на хрватске полицајце, рекао је да су им сломили телефоне, узели више од 600 евра, уз “објашњење” да заплењују и воду и храну.

С.Б. је испричао да је 24 сата провео у једном од аутомобила у који су га ставили и да му нису дозвољавали да пије, једе или изврши нужду, рекавши им: “Хрватска није тоалет за вас, Србија је тоалет за вас”.

Он је замолио новинаре да му замагле лице на снимку јер, како је навео, ако га поново ухвате – убиће га.

“Не желим да се нађем у невољи”, рекао је С.Б.

С.Х (16), такође из Авганистана, испричао је да је полиција у цивилу, са пиштољима, питала његову групу, која је прешла границу, да ли долазе из Србије, а потом их стрпала у возила и одвезла у полицијску станицу, где су их тукли.

Њега су, како је навео, ставили у једну мрачну собу, одвојивши га од других.

“Чупали су ме за косу. Питали су ме зашто сам прешао границу из Србије у Хрватску, како се усуђујем, како сам дошао, ко ми је показао пут и ко ме је довео. Говорио сам да их не разумем, јер не знам енглески, али они су причали да знам енглески, али да нећу да причам пред њима”, рекао је С.Х.

Пошто, како је навео, нису добили никакве информације од њега, пустили су воду у собу, док је био без одеће и, како тврди, подвгли га електрошоковима, а потом су га оставили испред зграде два сата на сунцу.

После су га, како је навео, поново одвели на границу и тукли око 20 минута, узели му 700 евра и сломили мобилни телефон.

Та два дечака, сада у центру у Крњачи, нису једине жртве малтретирања у Хрвасткој, судећи по медијским извештајима.

То потврђује и руководилац групе за сарадњу с медијима Комесаријата за избеглице Ивана Цхурко.

Цхурко је нагласила да прелазак миграната у Хрватску од почетка није био праћен постовањем основних људских права, али да је у последње време присутно флагрантно кршење људских права, енормна примена силе и пребијање људи.

То је, додала је, посебно присутно након изјаве хрватских званичника да штите своју границу на одређене начине, који подразумевају и насиље.

Такву праксу не признаје ниједан закон ЕУ, ниједан закон о азилу и ниједан закон државе која се обавезала на одређена права, тврди она.

“Од тада имамо ситуацију да нам врло цесто долазе деца, људи, који су малтретирани, повређени и испребијани. То су начини муцења тих људи који су непознати цивилизованом цовеку у овом друству”, рекла је Цхурко.

Деца у Србију долазе у ужасном стању, чак и са поломљеним ногама или ребрама, каже Цхурко, али не желе да пријаве насиље како не би били јавно обележени, пошто желе да наставе пут ка ЕУ, а не да остану у Србији.

Цхурко је апеловала на међународну заједницу да помогне да се престане са тако “нељудским понашањем” истичући да свако лице које пређе раницу има своја права и може да поднесе захтев за азил.

“Да ли ће нека држава то да одобри или не, то је ствар прописа и других ствари, али мора на хуман начин да му се дозволи да пређе границу, да га сместе и да му дају пристојне услове за зивот док не ресе питање утоциста”, рекла је Цхурко истичући да је то управо оно што Србија ради.

Свима који дођу на територју Србије буде обезбеђен хуман сместај, храна, гардероба, као и школовање:

“У понедељак они крећу у школу с нашом децом. Имају здравствену заститу. Србија све што је прихватила као своју обавезу, чак и висе од тога, на најхуманији начин испуњава”, рекла је Цхурко.

 

Извор: Тањуг

loading...
Loading...