Србија

УЖАС! СТОТИНЕ МРТВИХ РАСУТО ПО ПУТЕВИМА СРБИЈЕ! Међу погинулима највише млади!

Од почетка године на српским путевима страдало је 300 људи, од почетка лета 130, а само у јулу чак 63 особе.

Директор полиције Владимир Ребић упозорио је данас да је алкохол један од највећих узрочника саобраћајних несрећа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Готово да није било дана у јуну, у јулу, а ни у августу да није било погинулих на српским путевима – 54 у јуну, 63 у јулу. Директор полиције Владимир Ребић истиче да забрињава то што је само за један дан изгубљено пет живота, као што се јуче десило на Ибарској магистрали.

– Статистика каже да у летњим месецима десет година уназад просечно гине између 170 и 260 људи – рекао је Ребић.

Дамир Окановић из Комитета за Безбедност саобраћај објаснио је да сваки возач када седне у ауто прави изборе, где ће да путује, да ли ће да буде везан, којом брзином ће да вози, као и то да ли ће да претиче.

– Највећи проблем је у томе што људи мисле да их тих неколико секунди неће „коштати“, а управо ти погрешни ставови коштају људе живота – додаје Окановић.

Судећи по статистици најчешће гину млади људи до 35 година, при чему је 21 година на врху лествице када се ради о страдалима у саобраћајним несрећама у Србији у јуну и јулу месецу ове године. Највећи број удеса у којима су гунули путници у јуну и јулу, забележена су у Београду и тај број износи 2.785, док је Нови Сад на другом месту са 521 бројем саобраћајних несрећа у Србији.

Према речима Ребића, најтрагичнија година била је 2012. када је страдало 265, а најповољнија 2014. када је погинуло 140 људи.

– У овом тренутутку ми смо око бројке 120, и ова година ће бити неповољнија у односу на ту 2014. Наша је процена да ће ту бити између 170 и 180 жртава, што је просек задњих десет година – рекао је Ребић.

У том смислу, предузето је више мера – од увођена контроле просечне брзине, алко-теста, везивања појаса, забране употребе мобилних телефона у вожњи.

Ребић је подсетио да је измењен Закон о безбедности сабраћаја и указао да полиција напише око милион казни годишње.

Субота је дан када се дешава највише саобраћајних несрећа, где просечно настада 420 лица, а одмах затим понедељак са 359 настрадалих. Наводи да је људски фактор примаран узрок саобраћајних несрећа, а да су разлози вишеструки, посебно ако се вози под дејством алкохола.

Да би се то спречило, Ребић каже да предузето низ законских решења, а и више мера на самом терену што друге земље немају.

– Готово да закон не може бити ригорознији зато што смо ми везани за Закон о прекршајима. По том закону максимала казна затвора је 60 дана. Ми смо за насилничку вожњу прописали казну од 30 до 60 дана и она подразумева и управљање под алкохолом од више од два промила, плус новачна казна од 120 до 140 хиљада динара – каже Ребић.

И поре свега тога, полиција сваког месеца открије најмање 150 возача који себи дозвољавају да управају возилом у таквом стању. Наводи да ће се отварањем ауто-пута од Обреновца до Љига стање побољшати и да ће се смањити гужве на Ибарској магистрали.

– На граничним прелазима промет робе и путника у 2018. године је био око 72 милиона прелаза државне границе. Мађари и Хрвати имају стандарде које преписује ЕУ, а иако је Србија повећала број трака, гужве су нениновне. У сарадњу са АМСС-ом имамо систем камера да се возачи увере у стање на путевима и са „Путевим Србије“ на порталима обавештавамо јавност и ситуацији на путевима – каже Ребић.

Извор: Ало