Регион

Мајка и отац напустили сина, тинејџер живео сам без СТРУЈЕ, ВОДЕ И ГРЕЈАЊА!

Средњошколац у доби од 17 година са истока Хрватске три месеца је живео сам у кући без струје, воде и грејања јер га ниједан од родитеља након развода није повео са собом.

Прво је отишла мајка, а годину касније одселио се и отац. Оставили су двоје деце. Кад је млађе дете отишло код баке, средњошколац је остао сам. Због грубог занемаривања дужности подизања и одгоја деце полиција је државном тужилаштву пријавила 40-годишњег оца, иначе старог полицијског знанца, и 39-годишњу мајку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како нам откривају упућени, родитељи су доживели новчани крах, након чега је мајка одлучила трбухом за крухом да оде у иностранство. Радећи у пољопривреди, задржала се неко време у иностранству након чега се вратила кући, где се није дуго задржала.

Уследио је развод брака, а споразумно је одлучено да син остане да живи са мајком док је ћерка школарка припала оцу. Мајка се убрзо након тога одселила у иностранство где је засновала нову породицу. Нашла је новог супруга са којим је добила дете. А син, који јој је био додеље, отишао је да живи са оцем и сестром. Мајка за децу у Хрватској, како је открила истрага, више није питала.

Живот са двоје деце у кући у којој му се распао брак ни отац није могао дуго поднети. И он је, пре отприлике годину дана, напустио дом, оставивши двоје малолетне деце у кући да воде бригу сами о себи. И он је пронашао нову љубав.

– У том периоду отприлике, кад се наш комшија одселио негде од деце, девојчица је отишла да живи код баке. Мислили смо да је за њом отишао и њен брат. Дечкића смо виђали у улици, али смо увек мислили да долази по ствари које им требају. У тој кући већ годину дана нема основних услова за живот, почевши од струје, воде и грејања. Тек смо накнадно открили, кад су се неке особе из институција ту распитивале, да је дечко месецима живео заправо сам. То је за сваку осуду. Надам се да су деца сада збринута и на сигурном. Да су нас питали за помоћ, сигурно би им цела улица помогла – изјавила је за „Јутарњи лист“ једна комшиница.

Према оцени надлежних служби, родитељи нису водили бригу о деци, њиховој прехрани, здрављу, хигијени, школским обвезама… због чега су и попустили у школи.

– Девојчица се осећала напуштено. Нема горег него кад ти мајка окрене леђа као да си шугав. Наводно је чак желела да пође за мамом, али јој се та жеља није остварила. Чули смо да се дечак некако сналазио док је био сам. Одлазио је и код деде нешто да поједе или да се окупа, међутим, тај човек ни сам нема услова да прими унуке јер живи на рубу сиромаштва – закључила је друга комишиница.

Извор: Блиц

Ознаке