loading...
Регион Србија

СРАМНЕ ТВРДЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Ми нисмо Срби, а ви пазите да не постанете Београдски пашалук

Власт у Црној Гори се мора престати играти демократије, преговарати с црквом око државних питања, саопштено на Цетињу на трибини Црногорске православне цркве.

“Власт мора бранити независност и слободу Црне Горе и ниједан интерес не сме претпоставити интересу опстанка своје државе”, додато је.

Митрополит Михаило поручио је онима који, како каже, руше ЦПЦ и Црну Гору да се позабаве питањима своје државе.

“Драги пријатељи, суседи наши, поведите рачуна о Србији, о Српској републици, Војводини, да се не скупите на Београдски пашалук. А држава Косово и Албанија, то су ваши и наши суседи”, рекао је Михаило, преноси РТЦГ.

Недопустиво је, каже академик Радован Радоњић, да су свим православним верницима у Црној Гори доступне наше светиње, осим Црногорцима.

“Која то Венецијанска или друга комисија има право да се меша у ствари које су искључиво црногорске?”, рекао је Радоњић.

Обавеза државе Црне Горе је, кажу, да након обнове независности утемељи и аутокефалну Црногорску православну цркву.

“Држава Црна Гора је пропустила неколико возова и без обзира на то што се нису створили били услови да мало ажурније поради на обнови ЦПЦ, мислим да предуго држава трпи прст у оку од стране СПЦ”, рекао је публициста Данило Бурзан.

Жарко Ђуровић, протопрезвитер ЦПЦ, казао је да “нама по рођењу, пореклу и националној припадности, Црногорцима, доста је више приче да смо Срби”.

“Посебно кад ту причу пуштају у јавност загрижени припадници елитних кругова и СПЦ, комшијске земље Србије са којом живели у државној заједници”, рекао је Ђуровић.

Уколико се не реши питање ЦПЦ учеснити скупа поручују да ће покренути одговорност за велеиздају земље која је учињена, како кажу, предајом дела црногорске државне и друштвене територије страном правном лицу, мимо закона, икаквог права и консултације са грађанима.

 

Извор: РТЦГ

loading...