Србија

ОВО НИЈЕ ДОБРО! Представнички дом САД усвојио резолуцију против Србије

Фото: Јутјуб

Представнички дом америчког Конгреса први пут је једногласно усвојио резолуцију о убиству браће Битићи, тројице америчких држављанина са КиМ.

У резолуцији се, како тврди приштинска Газета Експрес, наводи да су та убиства подржана од стране државе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представнички дом Конгреса САД усвојио је резолуцију, којом се од Србије захтева да реши случај убиства тројице браће Битићи – Илија, Агрона и Мехмета.

Резолуцију сада треба да усвоји и Сенат.

Резолуцију је у априлу поново поднео конгресмен Ли Зелдин из Њујорка, а усвојио ју је Одбор за спољну политику Представничког дома 17. јула.

У документу се наводи да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Америчких Држава и Србије, преноси Глас Америке.

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине“, наводи се у резолуцији.

У документу се наводи и да би решење тог случаја требало да се постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које се сматра да су одговорни за злочин.

„Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти“, каже се у тексту документа.

У тексту се наводи да се одговорним за убиство сматра некадашњи командант полицијске јединице Жандармерија Горан Радосављевић Гури.

Да се резолуција усвоји заложили су се амерички конгресмени Елиот Енгел и Лио Зелдин.

Говорећи на почетку седнице Енгел, који је и председник Одбора за спољне послове Представничког дома рекао је да резолуција „јасно ставља до знања да Србија мора да истражи смрт браће Битићи и приведе кривце правди“.

„Она позива и владу САД да охрабри и помогне у успешном спроводјењу случаја“, рекао је Енгел.

Браћа Мехмет, Агрон и Илија Битићи пореклом са Косова, вратили су се на Косово како би се борили на страни такозване ОВК у сукобима 1999. године.

Њихова тела откривена су јула 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, у источној Србији.

 

Извор: Тањуг