Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ВАТРОГАСАЦА: Гори Србија !

НАСА-ина мапа пожара заблежених у протеклих недељу дана у нашем региону иде руку под руку са актуелним вестима о загађеном ваздуху, људима који страдају и штети која настаје услед ватре коју пољопривредници пале на њивама. Тако ова мапа показује да се Војводина ужарила од пожара, који су највероватније изазвани паљењем стрњике.

Мачва, Срем, Банат, јужна Бачка и Поморавље прекривени су црвеним тачкицама које означавају сваки појединачни пожар, а управо су у питању регије у којима је заступљено плодно земљште и њиве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећа концентрација пожара у периоду од 21. до 28. октобра, ишчитавајући ову мапу, била је у околини Панчева, и нешто северније. То потвђује и друга опција ове мапе, да се уместо црвеним тачкама пожари представе бројевима.

Мада се по густини црвених тачака види да и Румуни и Бугари имају проблема са ватром, мапа на којој је ватра приказана кроз конкретне бројке, показује да је читав регион жут (до 30 пожара), осим Војводине, која се црвени. Највећи број пожара забележен је управо у Србији, а апсолутни рекордер је једно банатско место где је за седам дана забележено чак 463 пожара, а у суседном 338.

Како се кажњава паљење стрњике?

Спаљивање већег обима и временске прилике погодују ширењу пожара, те се на овај начин изазива опасност не само за имовину већег обима, већ и животе људи. Такво изазивање опште опасности представља кривично дело против опште сигурности људи и имовине.

Такође, чланом 50. Закона о заштити од пожара забрањује се спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивања биљих остатака. Законом су предвиђене новчане казне за непоштовање ове одредбе и то за правна лица казном од 300.000 до милион динара, а за одговорна лица у правом лицу су од 10.000 до 50.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Министарство пољопривреде и институт Биосенс, у сарадњи са Европском свемирском агенцијом, саопштило је јуче да развијаја и тестира платформу којом ће моћи да открива пожаре на пољопривредним земљиштима широм Србије и то преко сателита.

Извор: Блиц.рс