Свет Србија

Италијански амбасадор поручио: Приштинска влада треба да …

БЕОГРАД – Италијански амбасадор у Србији Карло Ло Кашо поздравио је иницијативу председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније и Албаније Зорана Заева и Едија Раме о „мини Шенгену“.

„Са интересовањем и пажњом пратимо иницијативу коју је председник Александар Вучић покренуо управо са Заевом и Рамом у Новом Саду. Убеђени смо да је боља сарадња између земаља и региона предуслов за превазилажење питања из прошлости и утврђивање заједничких циљева и интереса, како би се побољшали услови живота грађана“, казао је Ло Кашо у интервјуу за лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о томе како Италија види наредне кораке у дијалогу Београда и Приштине, амбасадор је рекао да је битно да се обе стране што пре врате за преговарачки сто.

„Очекујемо да нова влада у Приштини чим ступи на дужност почне да делује у духу дијалога, почевши од укидања такси. Сигурни смо да ће Београд, с друге стране, умети да конструктивно допринесе поновном покретању дијалога“, навео је Ло Кашо.

На питање како коментарише одлуку српске опозиције да бојкотују изборе следеће године, он је одговорио да су слободини и фер избори у интересу свих, и владе и опозиције, а пре свега у интересу грађана.

Додао је да би Италија желела да власт и опозиција постигну споразум у вези с пролећним парламентарним изборима захваљујући такође и дијалогу који је покренут под покровитељством Европског парламента, као и да Народна скупштина поново постане седиште здравог политичког суочавања између странака.

Италијански амбасадор је оценио и да је одбијање Европске уније отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом велика грешка и лоша порука Западном Балкану.

„По нашем мишљењу, треба наградити Скопље и охрабрити Тирану да наставе с реформама. У исто време, ради се и о слању позитивне поруке Србији и Црној Гори, које су већ одавно отвориле приступне преговоре, и генерално целом Балкану, о сталној актуелности европске перспективе“, изјавио је Ло Кашо.

Он је додао да ће се на иницијативу Италије о проширењу разговарати и у оквиру Савета ЕУ за опште послове који ће се одржати 19. новембра.

„Ангажовање председника Владе Ђузепеа Контеа најбоља је потврда сталне пажње коју придајемо региону Балкана: премијер Конте једини је председник владе неке европске земље који је ове године био у Београду и у Тирани, и који се ових дана након одлуке Европског савета срео у Риму прво са македонским колегом Заевом, а затим и албанским премијером Рамом. У најтежим тренуцима битно је охрабити земље региона да наставе са запоцетим напорима“, навео је Ло Кашо.

Извор: Курир.рс/Тањуг