Србија

ИЗЈАВА КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА СРБИЈУ! Против Срба се тренутно води хибридни рат! Иза свега се крије…

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да случај објављивања снимка, на којем руски обавештајац наводно даје новац српском агенту, показује да се против Србије већ дуго води низ хибридних операција, чији је циљ да се утиче на спољну и на унутрашњу политику земље. Непходно је да Србија догради свој механизам за одбрану од тога, поручује Дрецун.

Милован Дрецун је, говорећи о објављивању снимка чију је аутентичност потврдила БИА и на којем се види руски обавештајац који даје новац наводно српском агенту, примећује да се мало зна и да је много непроверених ствари.

Поставља се питање, истиче Дрецун, ко је аутор снимка, која је служба, а да није српска, спремна да изведе такву операцију – да прате људе, сними аутомобил, кесе…

Такође, поставља се питање ко је особа са српске стране која наводно предаје информације, шта је предмет интересовања руског агента, указује Дрецун.

Истиче да је интересантно да се сазна да ли су српске службе знале за случај, јер је у питању стари снимак.

Коментаришући медијске наводе да су снимак пустиле САД, након педесет покушаја које је осујетила руска служба, Дрецун каже да се може нагађати.

Међутим, указује на амбијент у којем је снимак објављен и указује да бугарски истраживачки новинар изгледа стоји иа тог објављивања.

„Он тврди да не зна ко је аутор тога, али изгледа да постоје механизми преко којих одређени појединци и службе могу да пласирају информације јавности“, наводи Дрецун.

Подсећа и да је Бугарска недавно бурно реаговала на присуство система С-400 на заједничким вежбама Србије и Русије и указује да прича може нанети штету руско-српским интересима.

Указује и на јучерашњу реакцију Атлантског савета у Бугарској, која је, каже, прошла прилично незапажено и сматра да није неповезана посредно са овом темом.

„Они су упозорили бугарске званичнике да се на територији те земље води права хибридна операција Русије, и да јој је циљ припрема терористичких напада“, наводи Дрецун.

Раније је, подсећа, изнео податак у јавности да је у Скопљу формиран један маскирани обавештајни центар, где се налазе и припадници служби суседних земаља – као што су Северна Македонија, Хрватска, Бугарска.

Случај показује да се против Србије већ дуго води низ хибридних операција, чији је циљ да се утиче на спољну и на унутрашњу политику земље, и да је темпиран пред долазак руског председника Владимира Путина.

Непходно је да Србија догради свој механизам за одбрану од тога, закључује Дрецун.

 

Извор: РТС