Србија

НЕСТАШИЦА: Срби масовно купују ОВО, због корона вируса!

Фото: Pixabay.com

Реакције грађана на корона вирус су такве да се може закључити да су прилично развнодушни, мада је у апотекама тешко наћи заштитне маске. Надлежни тврде да несташице нема, и да су јутрос испоручене свим апотекама којима су недостајале.

С друге стане, од Београђана чујемо да провејава идеја о масовнијим набавкама хране и другим потрепштинама, за разлику од остатка Србије где, како смо сазнали у разговору, што са грађанима што са маркетима, тога угалвном нема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је најважније, то је да у Србији нема оболелих од корона вируса, поновило је и јутрос Министарство здравља, а наредне, „свеже“ информације, биће објављене у 18 сати, на сајту цовид19.рс.

Милион маски у наредних 15 дана

Како незванично сазнајемо, у Србији је тренутно у оптицају 200.000 маски, до 15. марта биће око милион, а производиће их две домаће компаније. Што се тиче опреме за медицинско особље, све је обезбеђно.

Вршилац дужности директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је данас за РТС да „у Србији нема несташице заштитних маски“.

– До недостатка маски у појединим апотекама дошло је из два разлога. Прво, пацијенти су куповали и купују у огормном броју маске и стварају залихе у кућама. Друго, због ситуације у Кини престао је увоз маски и потребно је било време да се наше две фабрике организују да у већем обиму производе и да имају веће количине репроматеријала – рекал је она и додала да те две фабрике, сада производе маске, чак и у већим количинама него што је то потребно.

– Маске се од осам сати испоручују свим апотекама у којима је дошло до недостатка – тврди Радојевић Шкордић.

Прва колицина, додаје, испоручена је у 8 сати у свим апотекама у којима је дошло до недостатка, а до 14 часова добићемо потврду да ли су све апотеке задовољене са довољном количином маски, каже.

Репорери „Блица“ јуче су разговарали са грађанима Србије и ево како реагују на вести о корона вирусу, кава је била ситуаиција са маскама и да ли су похрилили у пустошење продавница.

БЕОГРАД

Дошло до несташице маски

У престоници је дошло до несташице хируршких маски, а разлог је, како кажу апотекари, сезона грипа и корона вирус, те их купују и Београђани, али и туристи. Икао реагују ранводушно, грађани су ипак предузели мере заштите.

– Маски нема код добављача још од пре Нове године. Распродали смо све хируршке маске, док је остала веома мала залиха оних против загађења – рекли су за „Блиц“ из једне приватне апотеке. Маски у државним апотекама негде уопште није било, док су у другим залихе биле веома мале.

Провејава идеја о већим набавкама

Што се тиче масовнијих набавки, спорадично се чује да су неки суграђани кренули да праве залихе, али је у продавнцима стање редовно, односно рафови су пуни, ништа не недостаје, тако да се овај, Србима добро познат обичај, тренутно ретко примењује.

НИШ

„Чувамо се као и иначе“

Због корона вируса нема панике у Нишу. Грађани не купују масовно потрпштине, све се одвија уобичајено. На питање да ли има страха од вируса, како кажу, не размишљају о томе, већ се на све начине чувају како од сезонског, тако и од „короне“.

– Не купујемо ништа, јер о корона вирусу не размишљамо на тај начин да би се могао појавити и овде код нас. Придржавамо се стандардних мера, као што то иначе чинимо кад је сезонски грип у питању. Избегавати окупљања, одржавати хигијену, узимати чајеве и витамине, а по потреби користити шал или маску, прича Нишлија Јован С.

У појединим апотекама у Нишу објашњавају да нема несташице средстава за хигијену, као и обичних маски од 20 динара, а класичне маске се продају као и иначе када је сезона грипа.

НОВИ САД

Кинези покуповали маске

– Маски за лице одавно нема. Покуповали су из грађани још када је почела прича о вирусу. Већину маски у нашој апотеци пазарили су Кинези – рекла нам је једна апотекарка из Новог Сада. Како додаје, грађани јесу забринути, али додатним стварањем панике ништа нећемо постићи.

– Грађани се сада више распитују о вирусу него раније – како да спрече заразу, како се вирус шири, има ли вакцина… За почетак, довољно је да редовно перу руке – наставила је она.

Новосадске продавнице за сада немају проблема са набавком робе, навале купаца који праве кућне залихе нема. Како нам кажу у једном трговачком ланцу “навике потрошача за сада не искачу од уобичајених за овај део године. Све врсте роба су доступне и на полицама”.

Понегде већа потражња уља, шећера и брашна

У мањим квартовским продавницама ситуација је слична, у појединим се примећује тенденција веће потражње за уљем, шећером и брашном. Али трговци напомињу да је реч о појединцима.

– Обично старији људи долазе да купе коју литру уља више или килограм брашна. Млађе генерације то не занима. Али не можемо рећи да је кренуло прављење залиха, просто има појединаца који сматрају да то треба учинити. Мало је смешто, али јутрос нам је дошао комшија и узео неколико штека цигара, наводно да што мање излази из куће, али и да превентивно не остане без цигара – рекла нам је Петра М. трговкиња у продавници на Подбари у Новом Саду.

СУБОТИЦА

Маске разграбљене, али због аерозагађења

У Суботици није забележена помама за маскама и средствима за дезинфекцију. Поједини грађани их купују, али нема масовне куповине и не на велико.

– Још од почетка аерозагђења имамо проблем са набавком маски. Наручујемо их, а тренутно их нема ни у једном нашем објекту – кажу у Апотека „Суботица“.

Нема панике и несташице

У Суботици продавци кажу да нису приметили појачану и масовну куповину ниједне врста намирница. Грађани се снбдевају уобичајено, а појединци који купују више брашна или уља ових дана су купци „који су се и раније снабдевали на тај начин“.

Соња В. није размишљала о томе да би због корона вируса требало да се снабдева унапред у већим количинама.

– Нећу то да радим и не размишљам на тај начин. Видела сам комшиницу да носи пакет брашна, али не знам разлог. Не верујем да је због вируса. Ако то ради, ствара панику сама себи. Сигурна сам, чак и ако вирус дође у Србију, да неће бити потребе да купујемо намирнице на такав начин – каже Суботичанка.

УЖИЦЕ

Продали 10.000 маски, и овде купци најчешће Кинези

Ако је судити по тражњи заштитних маски у Ужицу је корона вирус озбиљно схваћен, али само до сазнања ко су купци.

– Наша апотека, која послује у неколико градова, за кратко време је продала 10.000 маски и већ две недеље их немамо у продаји. Убедљиво највећи купци су Кинези који на овај начин показују дисциплинованост. Тражња за асепсолима је уобичајена и купују их људи који су их и раније куповали – речено нам је у једној апотеци чије је седиште у Ужицу.

„Чему паника, кад вирус није регистрован у Србији?“

Ама баш никакве видљиве назнаке нема да Ужичани спремају залихе хране и пића за дане које би можда донео корона вирус. У ужичким продавницама, а неколико смо их јуче јутрос обишли, нити је приметна масовнија набавка одређених потрепштина, нити трговци имају шта да испричају на тему истог.

– Никакве јагме нема. Народ купује уобичајено флаширану воду, намирнице и све остало што би могло послужи за неке дане у којима би непрепоручљиво било излазити из куће. Опет, ни из менаџмента наше фирме нема назнаке да ће ускоро стићи веће испоруке одређене робе због евенуталних несташица – рекли су нам у једном маркету у Ужицу.

Марко Пузовић (64) из овог града јутрос је пазарио хлеб, нешто поврћа и меса за ручак.

– Каква, бре, паника! Од чега? Прошле зиме је у Ужицу неколико људи умрло од сезонског грипа, а нико није ни паничио ни стварао залихе хране, па што би сад кад тај корона вирус није ни регистрован у Србији – каже Пузовић.

Савети за грађане подразумевају појачану хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју), избегавање масовних окупљања и контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура).

Извор: Блиц