Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ових 5 знакова указују да се у вашем организму појавио канцер

Pixabay.com

Битно је сазнати на време.

Код дијагностификације рака највећи је проблем с млађом популацијом јер се идеја да су тешко болесни обично олако одбацује, па се чак трећини болест открије тек у терминалној фази

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Готово трећина млађе популације (у коју спадају они до 35-е године) добија дијагнозу рака кад је прекасно – у завршним фазама болести. Разлог за то је што ће лекари у старту, као и сами пацијенти, олако одбацити могућност тешких болести код младих, рачунајући како је рак болест старијих људи.

Статистички, они до 35-е чине око 5 до 10 посто оболелих, што дефинитивно није број за одбацити, а према студијама потребно им је чак троструко више посета лекару пре него што добију потврду дијагнозе.

Симтоми који указују на могућност да се ради о канцеру:

1. Небјашњива бол која траје дуже од недељу дана

2. Појава квржица, натекнућа или издигнутих делова коже

3. Значајан и необјашњив губитак на тежини

4. Екстреман умор

5. Промене на мадежима

Свако циљ лекара није да подижу панику те и даље наглашавају како малигне болести код младих нису тако честа појава, саветују онима с таквим симптомима, а посебно оним особама са генетским предиспозицијама, да посете свог лекара и тако одбаце сваку сумњу.

Рак ендометријума, бубрега и панкреаса у порасту код млађих одраслих људи

У САД-у је у порасту и број оболелих од рака ендометријума у групи жена старосне доби од 25 до 49 година, као и рак жучи код млађих од 30 година. Од 1995. до 2014. године у порасту је у Великој Британији и број оболелих од рака бубрега у доби од 25 до 29 година, и то за 6,2 посто, док се рак панкреаса у САД-у појављује 4,3 посто више у групи оболелих од 25 до 29 година. У тој земљи расте и број оболелих од мултиплог мијелома, док бележе пад броја млађих жена оболелих од рака дојке.

У свету је у порасту и рак жучне кесе за 36 посто код људи старијих од 30 година, наводе у истраживању објављеном у Ланцету.

Животни стил који укључује лошу исхрану и вишак масног ткива, сматрају научници, могући је разлог настанка појединих врста рака попут рака дебелог црева, рака бубрега или панкреаса. Уназад неколико година интензивно истражују податак да је рак дебелог црева све чешћи код млађих људи до 49 година, а некад је тај тип рака био својствен старијој популацији.

Еуропска омладина на удару је све агресивнијих облика те болести која не посустаје ни пред најновијим методама лечења.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbijadanas.com