loading...
Свет

ПУТИН МЕ ЈЕ “МУЧИО” 19 САТИ, БИЛА ЈЕ ТО НАЈСТРАШНИЈА НОЋ У МОМ ЖИВОТУ! Порошенко ОТКРИО непознате детаље о председнику Русије!

Бивши украјински председник Петро Порошенко је изјавио да су се преговори лидера „нормандијске четворке“, одржани 2015. године, претворили у „најстрашнију ноћ“ у његовом животу.

Тако је ту ноћ на самиту „нормандијске четворке“ описао бивши шеф украјинске државе у чланку за лист „Украјинска правда“.

Фото: Јутјуб

Према речима украјинског политичара, на самиту у Минску је морао да прође кроз „исцрпљујући деветнаесточасовни маратон“ приликом разматрања будућих споразума са руским председником Владимиром Путином.

Порошенко је руског лидера назвао „хладним и окрутним“ преговарачем.

„И сам Франсоа Оланд (бивши председник Француске) је својевремено рекао да су Порошенко и Путин много пута повисили глас један на другог. То је била једна од најстрашнијих ноћи у мом животу“, пише украјински политичар у чланку.

Упркос томе, према Порошенковом мишљењу, споразуми из Минска су пружили Кијеву драгоцено време за развој војске и превазилажење социјалне кризе.

Он је такође нагласио да не идеализује документа потписана 2015. године, мада сматра да алтернатива тим споразумима данас не постоји. Он је такође додао да су постигнути споразуми омогућили „спасење Украјине”.

Самит у Минску

На самиту „нормандијске четворке“ одржаном у фебруару 2015. године у Минску учествовали су лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке. Тада су усвојена два документа: пакет мера, усмерених на имплементацију Минских споразума, и декларација о подршци пакету мера за реализацију Минских споразума.

Према мишљењу стручњака, мински договори су пружили прилику да се крвопролиће у региону оконча мирним путем. Ипак, упркос сталним изјавама страна у договору о поштовању документа, њихови политички напори за сада нису резултирали миром.

Како је саопштило Министарство иностраних послова Русије, за сада ниједан од споразума за регулисање сукоба на истоку Украјине, потписаних 2015. године, није у потпуности испуњен.

Извор: sputniknews.com

loading...