Србија

СРАМНО! Ова држава је тражила од Албанаца да уведу таксе! Вучић се огласио!

У дипломатским круговима сазнаје се која је „моћна европска држава“ која је тражила опорезивање робе из централне Србије, заправо Немачка!

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је једна моћна европска држава тражила од Приштине да уведе таксе на робу из централне Србије. Вучић није желео да открије на коју земљу мисли, а како поједини медији сазнају из дипломатских кругова, реч је о Немачкој!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Паралелно с тим, Француска, са Емануелом Макроном на челу, шаље охрабрујуће поруке Србији и председнику Вучићу, а од Аљбина Куртија, премијера тзв. независног Косова, захтева да хитно укине таксе. На овај начин, преко Србије и супротстављеним ставовима, Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел боре за то ко ће имати главну реч и позицију лидера у ЕУ, оцењују саговорници листа.

Вучић каже да је захтев за увођење такси имао за циљ да се Србија наведе на излазак из дијалога са Приштином, који је ишао ка компромисном решењу. – То је урађено да би Србија рекла да излази из дијалога и да би се срушио било какав план да Србија нешто добије. Ја то нисам одмах знао, сада све то знам. У питању је једна значајна и моћна сила – рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да се то уклапа са тврдим немачким ставом по питању КиМ, а да Макрон Француску покушава да наметне као лидера, у односу на Немачку.

– Немци не прихватају компромис за КиМ и тај став Немачке је за нас проблематичан. Вучић говори да је много теже разговарати са Немачком него са Америком, јер су Американци сада далеко кооперативнији и флексибилнији, сматрају да српски интереси морају да се уваже. Немачка се супротставља тој америчкој иницијативи, а Маркон није ни на америчкој, ни на европској страни, он је негде између. Француска покушава да се наметне као лидер, и то што Макрон изјављује ближе је нашим интересима и разликује се од тврдог немачког става. Он схвата да се проблем Косова не може решити без Србије и преко колена – каже Миливојевић.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић подсећа и на најављено повлачење Меркелове, али и на конфликт који има са Трамповом администрацијом баш по питању Косова. Србија је ту, каже, не само између две ватре него између више њих: – Позиција Београда је апсолутно незахвална јер је Србија поводом Косова улетела у разне ровове који се копају. Идеју о разграничењу је на неки начин пласирала Трампова администрација, али је најоштрији противник била Немачка, као и већина Европљана. Имајући у виду прекоокеански конфликт Трампове администрације и Ангеле Меркел, ми смо ту улетели на њихову линију ватре. Поред тога, ту је и однос Париз-Берлин и амбиција Макрона да Француска као једина нуклеарна сила ЕУ преузме водећу улогу, имајући у виду најављено повлачење Ангеле Меркел. У свему томе, ми смо између више од две ватре.

МАКРОН ТРАЖИ ОД ЕУ ДА ВИШЕ ИНВЕСТИРА У БАЛКАН

Слободан Зечевић са Института за европске студије каже да је Макрон свестан да ЕУ нема довољно инвестиција на западном Балкану и да инвестиције нису алтернатива чланству земаља западног Балкана у ЕУ: – Порука Макрона је да ЕУ мора више да инвестира у западни Балкан јер тврди да су у Србији руске и кинеске инвестиције много видљивије. Чланице добијају шест пута више новца од земаља кандидата. Колико год да Србија имала велике стопе раста, не може да стигне Румунију и Бугарску, које су у повољнијем положају.

НИ ВИДОВЊАЦИ НЕ ЗНАЈУ КАД ЋЕ ПРИШТИНА УКИНУТИ ТАКСЕ

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је јасно да политичари у Приштини не доносе одлуке сами, већ уз нечију подршку. – Да је председник Вучић хтео да тачно каже која је то земља, он би то рекао, али мислим да није потребно много асоцијација да се погоди која је то земља, с обзиром на то да је мало утицајних земаља у Европи – рекао је Дачић.

На питање да ће Приштина ускоро укинути таксе, Дачић каже да то „ни видовњаци не могу да кажу“.

ВУЧИЋ МУДРО ВОДИ ПОЛИТИКУ

Милован Јовановић, новинар и политички коментатор, каже да је Приштина имала дозволу за увођење такса и од једног дела америчке администрације: – Сам Харадинај је више пута истицао да је он амерички војник и да косовску спољну политику воде САД. Наравно да су подршку за таксе имали и од појединих држава ЕУ. Србија и њен председник Вучић се врло мудро, паметно и одговорно понашају све време. ЕУ и САД говоре да је Србија фактор мира и стабилности региона. Први пут за 30 година Косово добија опомене и упозорења од Вашингтона, док се за Србију каже да је конструктивна и одговорна.

 

Извор: Курир.рс