Здравље

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИВАЈУ: Коронавирус не може да преживи лето, убиће га сунчева топлота!

Многи се питају да ли ће са доласком топлијег времена коронавирус почети да стагнира. Посебно се наметнуло то питање после изјаве америчког председника Доналда Трампа да ће „врућина убити вирус“.

Да цела прича није без основа показују тврдње двојице лекара – Јонаса Нилсена и Џона Николса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима др Нилсена коронавирус ће теже заразити људе током лета.

„Топло време није погодно за коронавирус. Прехладе су чешће зими јер хладне температуре хладе мембрану на носу што олакшава улазак вируса у тело.“

Коронавирус је осетљив на топлоту. Вирус је умерено стабилан на 4 степена и може се чувати неколико година на -60 степени. Међутим, како температура расте, отпорност вируса опада, али мора да достигне одређену температуру током одређеног времена да би вирус био неактиван.

Недавне изјаве професора Николса са Одељења за патологију Универзитета у Хонг Конгу указују да верује да ће временски услови бити кључни фактор у рушењу коронавируса.

Професор Николс се осврнуо на епидемију САРС-а 2002/03 и рекао да су услови околине – попут температуре, влажности и сунчеве светлости – кључни фактор у способности вируса да преживи и инфицира људе.

Он каже да коронавирус не може да издржи да се размножава током лета наглашавајући да ће готово половина вируса бити мртва, а остатак ће временом умрети како постану слабији и слабији према сунцу „Сунчева светлост ће смањити за 50 одсто способност вируса да расте, тако да ће његов живот бити два и по минута. Сунчева светлост је заиста добра за убијање вируса “, рекао је он и додао:

„Што се тиче температуре, вирус може остати нетакнут на 4 степена или на 10 степени током дужег временског периода. Али на 30 степени он се буквално деактивира. Такође висока влажност ваздуха не погодује вирусу“

На питање када можемо да очекујемо крај коронавируса Николс је рекао: „Мислим да ће сагорети за отприлике шест месеци.“

„Околина је пресудни фактор. Е баш та околина током маја бити неповољна за ширење вируса“, резимирао је он.

Подсетимо, Светска здравствена организација саопштила је јуче да коронавирус није глобално ван контроле нити је проузроковао смртне случајеве великих размера и да је „прерано“ говорити о пандемији.

Дечји пулмолог и алерголог др Бранимир Несторовић рекао је за Прву да када је у питању коронавирус разболи се свака шеста особа, док је код грипа тај проценат оболелих много већи, и да су ретки забележени примери да су деца оболела од овог вируса.

„Деца скоро уопште не оболевају, био је један случај у Вијетнаму, беба од три месеца, пар случајева. Погледао сам статистику здравља у Кини, готово готово да нема умрлих испод 60 година“, рекао је он.

Извор: Курир.рс