Русија

НЕВЕРОВАТНО: Моћни роботски систем брани Русију од хемијског напада(ВИДЕО)

Нови роботски систем инсталиран на дрону ући ће у употребу руских трупа за радиолошку, хемијску и биолошку одбрану пре краја 2017. године, саопштила је прес-служба руског Министарства одбране.

Прес-служба руског Министарства одбране објавила је да ће до краја 2017. године напредни роботски системи бити инсталирани на беспилотне летелице које ће користити руске трупе за радиолошку, хемијску и биолошку одбрану
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове трупе су прве у оружаним снагама Русије које ће користити роботе за обављање специјалних задатака, навела је прес-служба. Међу њима су мобилни роботски системи КПР и систем за радијацијско и хемијско извиђање на даљинско управљање РД-РКхР, пише у саопштењу.

– Ови роботски системи помажу у решавању задатака везаних за радијацијско и хемијско извиђање, међу којима је повећана концентрација опасних хемикалија, као и висок ниво радијације који искључује људско присуство – додали су у Министарству одбране.

У Русији су током 2015. и 2016. развијена укупно 22 роботска система, укључујући и нови робот који је недавно представио Централни истраживачки институт за роботику и техничку кибернетику, пише лист „Росијска газета“.

Робот може да ради у радиоактивним зонама контаминације, у самосталном режиму и помоћу даљинског управљача оператора.

Он представља теренско возило са шест точкова, дужине 1,4 метра и око једног метра ширине, а тежак је више од 270 килограма. Јединственост робота је да су његови сензори способни да детектују изворе зрачења, региструју њихову локацију и утврђују њихову снагу.

Осим тога, кружни видокруг монитора робота помаже у откривању извора гама зрачења, пише „Росијска газета“. Робот може да се покрене преко радио-канала за комуникацију на удаљености од 500 метара, као и повезивањем помоћу кабла на удаљености од сто метара.

Извор: Vestionline