Србија

СВИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: Синиша Мали саопштио вест дана, која је дигла читаву Србију!

У магазину “ФДИ Интеллигенце” Фајненшл Тајмса пише да је Србија у овом тренутку економска звезда, а министар Синиша Мали наводи да је то тек почетак, јер Србија хоће боље и више!

У Србији је инфлација стабилна, курс се не мења, а тема је колико ће порасти плате и пензије, јер се зна да ће расти, рекао је Мали и додао да улазимо у стопе високог економског раста. Он је, гостујући на ТВ Пинк, казао да је у жељи да нам економија расте што брже, кључан пројекат Србија 2020-2025 и да Србија жели да иде и на стопе раста БДП-а од пет до седам процената.

Фото: Јутјуб

„Процене су да је то могуће, а наше је да будемо паметни јер од нас зависи да то спроведемо“, рекао је министар финансија.

Министар је грађанима честитао Дан државности – Сретење и навео да сви заједно треба да наставимо да градимо лепшу и бољу Србију.

Он је, коментаришући оцену магазина “ФДИ Интелиџенс” Фањеншел Тајмса да је Србија једна од економских звезда, објављену у специјалном додатку „Србија муњевито иде напред“, рекао да је то још једна потврда успеха српске економије и оценио да је 2019. година била веома важна, јер означава прекретницу у нашем развоју.

Коментаришући текст у Фајненшл тајмсу, Мали је рекао да људи у иностранству објективније гледају на ситуацију у Србији и да не постоји ниједна земља у свету која је у тако кратком времену променила перспективу.

„Нисмо задовољни, ово је тек почетак јер хоћемо још боље и више. Фајненшл тајмс нам је прошле године доделио награду јер смо у 2018. привукли 3,4 милијарде страних инвестиција, а у 2019. години привукли смо 3,8 милијарди страних инвестиција „, рекао је Мали и додао да смо атрактивни и да сви хоће да дођу.

Да би се привукле инвестиције, указао је, прилике морају да буду стабилне, да се води рачуна о финансијама и улаже у инфраструктуру, а то Србија ради.

„То су резултати озбиљне економске политике којом се бавимо 6-7 година уназад и хоћемо да наставимо тако“, рекао је Мали и најавио да ће бити настављено са смањењм оптерећења на зараде. Рекао је и да ће се наставити са улагаћемо у дигитализацију, дуално образовање, инфраструктуру, енергетику и транспорт.

„Нема стајања, морамо још јаче брже боље, немамо другу перспективу јер ако станемо други ће нас претећи, а у овом мометну ми претичемо друге“, рекао је министар. Он је навео да је у Србији потпуно стабилизован јавни дуг и да је сада испод 50 одсто БДП-а.

„Немамо никакав проблем а потврде нам стижу и са међународног финансијског тржиште где смо потписали споразум са Еуроклиром“, рекао је Мали. Додао је да се обвезнице Србије продају никад боље и са никад нижом каматном стопом.

„Продали смо обвезнице на 20 година и тако нам је позајмљен новац на 20 година а то се никад није догодило“, рекао је он и додао да је то доказ да се има поверења у нашу државу и економију.

Он је рекао да ће српски производи који су конкурентији по бренду, ценама, квалитету чим падну таксе брзо поново наћи своје место на тржишту Косова.

„Неће бити лако али зависи од нас колико смо конкурентији и бољи од других, а сигуран сам да јесмо, и неће нам требати дуго да се наши производи врате на полице тамо, само уколико се укину таксе“, рекао је он.

Додао је и да економија брише баријере а да су таксе су антицивилизацијске јер је у 21. веку битан економски положај грађана,

„Напредује се само ако је привреда конкурентија, тако се улаже у грађане, а не увођењем такси“, рекао је Мали. Он је подсетио да постоје оцене Европске комисије, која је европска влада, да је српска економија мотор развоја региона.

Посету председника Дрвару и Мркоњић граду Мали је оценио као историјску, а за подршку коју Србија пружа Србима у том крају нагласио да је важна да би ти људи тамо имали перспективу.

„Србија је раније била економски слаба и није могла да помогне а сада када су нам финансије стабилне и јаке сада можемо да помогнемо и Дрвару и Републици Српској и Косову и Метохији“, рекао је Мали.

Додао је да имамо историјску прилику да помогнемо свим Србима где год живе и да нико не може ништа да каже против тога јер никога не угрожавамо.

Идеју да се проверавају лаптопови и књиге однете на поклон школама у Дрвар Мали је одбио да коментарише и рекао да је поклоњено оно што представља будућност и знање, а не оружје.

Очекивани долазак председника Кине Си Ђинпинга у Србију други пут у пет година Мали је оценио као резултат мудре спољне политике председника Вучић.

„Кина расте, глобални је играч, не може се без ње, а добрим односима размишљамо и о својој економији“, рекао је Мали.

Он је рекао да ће кинески Линглонг инвестирати милијарду долара у фабрику гума у Зрењанину, и додао да се захваљујући кинеском улагању у Бор пробудио исток Србији, као и да је после кинеског улагања железара у Смедеру која је била у банкроту сада највећи извозник из Србије.

Говорећи о Обреновцу где је данас отворено ново крило Дома здравља за који је Република обезбедила новац, Мали је истакао да је у Обреновцу проценат незапослених сада нула.

„Када смо довели компанију Меита у Обреновац смејали су се и тврдили да је предизборна кампања, а сада 3.000 људи тамо ради“, рекао је Мали.

Извор: Ало/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829