Србија

ВАШИНГТОН ЋЕ СВИМ СИЛАМА ПРИТИСНУТИ ВУЧИЋА: „Трамп жели Косово као трофеј“

Фото: Јутјуб

Бивши министар спољних послова Владислав Јовановић каже да ће САД и због предизборне кампање показати додатно нестрпљење у решавању косовског проблема.

Као и да ће бити притисака на председника Александра Вучића током његове посете Вашингону, којима он, како каже, треба да одоли и да покуша да „прошири терен за разговор“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Трампу је у предизборној кампањи потребно да јавности САД испостави неки спољнополитички успех и рачуна се да би можда Косово, као релатинво мањи проблем, могло да буде врста трофеја. Зато ће показати нестрпљење и јачати притисак да би тим намерама изашли у сусрет“, рекао је Јовановић Тањугу.

Дипломата оцењује да Србија не треба да се стави у дефанзиван положај због великих очекивања САД, већ да мора да подје од своје платформе, прошири терен за разговор и задобије веће разумевање и симпатије.

САД ће овај пут више инсистирати на томе да морамо признамо Косово и олакшамо им улазак у УН јер је то, каже, за њих свршена чињеница.

Јовановић сматра да би требало да подсећамо на Резолуцију 1244 која није остварена у деловима који се тичу интереса Србије и Срба, пре свега протераних и њиховог повратка.

По његовим речима, требало би искористити чињенице које Трамп можда и не зна, а која би Вашингтон ставила у ситуацију да може само дефанзивно да се изјашњава.

„Морали бисмо да подсетимо и Трампа који можда то не зна, а и цео свет, да је Вашингтон тражио да нова Влада СРЈ одмах затражи пријем у УН, као и све Републике у оквиру Авнојевских граница, и то годину и по од завршетка агресије и усвајања Резолуције 1244“, навео је Јовановић.

Бивши министар спољних послова, упитан да прокоментарише тренутак у коме је косовских премијер пристао да делимично повуче таксе, али и могућност да то Курти одбије, каже да ни Курти ни било који политичар на Косову не може да претендује на било какву самосталност у односу на САД.

Јовановић подсећа да смо већ чули приморавања на додатну флексибилност и уступке, повлачење таксе на кашичицу, условљавње рецпиорецитетом да одустанемо од права на одбрану дела своје територије, али да је овај пут реч о тактици и испипавању пулса Србије до ког степена она може да иде.

Јовановић као јако добру околност види то што је председник прихватио учешће на скупу Америчко-јеврејског комитета за јавне послове на ком ће бити и челници САД Мајк Пенс и Мајк Помпео, аустријски канцелар Себастијан Курц …

Како објашњава, добро је и то што је домаћин скупа на индиректан начин јеврејска заједница, подржавана од Израела са којим Србија има и заједничке историјске тачке које нас повезује у патњама, а што би могли да утичу на друге да више поведу рачуна о Србији као великој жртви у Другом светском рату и процесу разбијања Југославије.

„Присуство државног врха САД, а можда и Трампа, што не треба искључити због изборне кампање, прилика је да се продуби и прошири тематика билатералних односа, да се она не задржи само на збивањима везаним за кризу у бившој Југославији и КиМ него да се стави у шири историјски, повољнији конктекст“, рекао је он.

Извор: Танјуг