Србија

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Откривена истина о снајперу којим је убијен Ђинђић

Фото: Јутјуб
loading...

Оружје из којег је убијен Зоран Ђинђић налази се у депоу Специјалног суда.

Оно ће, према очекивањима саговорника, вероватно једног дана бити у некој музејској поставци. Међутум, снајпер који је припадао Јединици за специјалне операције, а из којег је, према судској пресуди, Звездан Јовановић усмртио Ђинђића, има богату ратну историју иако јој је избрисан фабрички број.

Пушка марке хеклер&кох, модел Г-3, позната и као аутоматски снајпер, 13. марта 2003. закопана је у Новом Београду, али је пронађена две недеље касније, тачније 25. марта.

Вештачења урађена у Србији, а потом и у немачком институту у Визбадену, утврдила су да су оба метка приликом атентата испаљена из ове пушке.

– Порекло пушке вуче је из Либана, где је коришћена у грађанском рату (1975-1990). Годину дана касније, уз још 30.000 тона различитог наоружања, стигла је до луке Бар. Ово оружје користили су Арканови “Тигрови”, у околини Зворника, 1992. То наоружање вероватно је преко Милорада Улемека Легије, који био међу Аркановим борцима, а касније и командант ЈСО, стигло до Куле, седишта ове јединице – једна је од прича која се везује за порекло овог снајпера.

Током истраге бивши истражни судија Окружног суда у Београду Александар Чолић испричао је да му је српска полиција тражила да изда писмени налог да се пушке које су нађене на градилишту у Новом Београду, десетак дана после атентата на премијера Зорана Ðинђића, пошаљу у институт у Визбадену.

– Пре обдукције премијера, док смо били у згради суда, из дежурне службе СУП Београд обавестили су ме да су на надстрешници отвореног прозора пронашли две чауре за које верују да припадају оружју из којег је пуцано на премијера и његовог пратиоца. Те чауре нисам видео за време увиђаја, али сам наложио да и то фотографишу и да те фотографије узму као доказ – испричао је судија Чолић.

Током претходних година било је покушаја да се оспори чињеница да је управо из ове пушке убијен премијер. Пензионисани полицијски пуковник Миле Новаковић наводи да нема места сумњама.

– Оружје којим је извршен атентат пронашли смо десетак дана после убиства. Тај снајпер вештачен је у Србији, а потом и у Немачкој. Медији су објавили безброј информација, али истина је само да је непобитна чињеница да је из тог снајпера Звездан Јовановић убио српског премијера испаливши у њега два метка. То оружје је кључни доказ у пресуди и оно се и данас чува – навео је Новаковић.

Адвокат Тома Фила додаје да је током суђења кључни аргумент био управо овај снајпер.

-Некада се оружје којим је извршен злочин уништава после одређеног броја година. Када је у питању ова пушка, она се чува у депоу Специјалног суда и једног дана ће сигурно бити део музејске поставке. Ту пушку, ма колико квалитетна била, немогуће је више икада користити и било би неумесно дати је данас неком војнику или полицајцу, тако да ће она у неком тренутку бити прослеђена музеју као језиво сведочанство онога што се десило 12. марта – навео је Фила.

Специјално тужилаштво за организовани криминал у Београду, оптужило је августа 2003. 44 особе за разна кривична дела у вези са атентатом на Ðинђића. Као наредбодавац убиства наведен је Милорад Улемек Легија, бивши командант ЈСО, а као извршилац Звездан Јовановић, бивши припадник ЈСО.

Суд је после три и по године суђења осудио Легију и Јовановића на максималне затворске казне од 40 година. С друге стране, Божидар Спасић, бивши оперативац ДБ, подсећа да је, уз овај снајпер, на градилишту пронађена још једна пушка и то калашњиков.

– Оружје је било очувано, тако да је могло да користи када се откопа. Очито је да су снајпер и калашњиков сакрили припадници “земунског клана” – навео је Спасић.

У исказу датом полицији Јовановић је навео да су му пушку донели Душан Спасојевић Шиптар или Милорад Улемек. Полицији је испричао да је на Иришком венцу на Фрушкој гори десетак дана пре атентата “упуцао” пушку. Упуцавање се обично ради када се неколико метака испали са тачно измерене даљине у стрељачку мету. Ако су погоци груписани, али нису у центру мете, врше се корекције нишанских справа.

Звеки је пушку “упуцао” једним испаљеним хицем у лист новина закачених на стабло са неутврђене даљине. На полицијском снимку начињеном након хапшења Звездана Јовановића, приликом реконструкције тог догађаја, види се да је Звездан погодио тај правоугаони лист новина усред среде.

Новинар Миломир Марић испричао је још једну верзију о путањи којом је снајпер стигао у Србију.

– Мени је Југослав Петрушић причао да је он донео ту пушку из Француске. Касније ми је и Горан Петровић, некадашњи начелних БИА, испричао догађај којем је сведочио у време док је радио на аеродрому. Наиме, њега су једног дана позвали, рекли му да изађе и сачека авион који долази из Француске. Отишао је, а чим су путници почели да излазе, угледао је човека који је носио пушку око рамена. Био је шокиран оним што је видео – испричао је Марић наводећи да је то само једна од верзије која се везују за историју овог снајпера.

Извор: Српски телеграф/srbijadanas.com

Loading...
loading...
loading...