Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ САНКЦИЈЕ СРБИЈИ? И током пандемије се не одустаје од антисрпских потеза: Ево шта се дешава

Фото: Јутјуб

Захтева да САД казне Србију јер је наводно повећала увоз оружја из Русије

НИ усред пандемије вируса корона, амерички конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел, не оставља Србију на миру, па је крајем марта, од државног секретара Мајка Помпеа, тражио да САД уведу санкције нашој земљи. Образложење – Србија је “повећала увоз руског оружја”.

Заједно са колегом из редова демократа Бобом Мендезом приметио је да САД “неправедно кажњава Косово на које је извршен притисак да повуче таксе на српску и босанску робу, док кампања наше земље за повлачење признања као и блиске везе са Москвом пролазе некажњено”. Како је овај “двојац” објаснио, 23. јануара “Ричард Гренел, изасланик америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, позвао је Србију да заустави кампању против признања независности Косова, у исто време када је позвао Косово да укине таксе”.

– Од тада амерички притисак на Србију по свему судећи је опао, док је појачан притисак на Косово. Неравнотежа у односу администрације Трампа према Београду и Приштини одиграва се у контексту јачања српских веза са Москвом и повећаног увоза руског оружја – “приметили” су Елион и Мендез.

Позивајући се на Закон о супротстављању америчким непријатељима кроз санкције, који је Конгрес усвојио 2016. године после наводног мешања Русије у изборе у САД, траже да се могућности из овог акта примене на Србију.

Елиот и Мендез мисле да би и Корпорација за миленијумски изазов која је суспендовала инвестиције на КиМ, поново треба да их покрене. Такође, наводе да је “укидање такса на српску и босанску робу, пре свега наудило Косову и његовим грађанима” и подсећају да је “Косово близак савезник САД који треба да усвоји стрпљив и конструктиван приступ према његовој демократски изабраној влади”, те да Трампова администрација треба да настави дипломатску подршку решењу конфликта Београда и Приштине на “начин који је уравнотежен и у складу са дугогодишњом политиком”.

Иначе, Елиот је стари знанац Србије који није прескочио ниједну прилику да макар покуша да нам подметне ногу. Међу првима је тражио да САД 1999. године нападну српске снаге и успоставе зону забрањеног летења за српске авионе. Био је међу првим заговорницима независности Косова, а када је лажна држава прогласила “самосталност”, био је на челу колоне оних који су је признали. И када је САД, макар формално, била против формирања тзв. косовске војске, он је јавно говорио да се тај став мора променити.

– Косово је с поносом постало најјачи подржавалац САД у Европи, са подршком која достиже 85 одсто. У више наврата сам посетио Косово. Људи тамо искрено воле Американце и све америчке ствари – емотиван је био Енгел, иако се често може чути да се његова љубав према Приштини мери – коферима пуним новца.

Извор: Новости.рс