Србија

ДАРИЈА КИСИЋ УПОЗОРИЛА СРБИЈУ! Неко ће морати да одговара! Ево шта се дешава!

Била је суштина у томе да се спречи да вирус уђе у социјалне установе због карактеристика корисника, рекла је за РТС епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и истакла да је очигледно било пропуста на различитим нивоима и да ће неко морати да сноси одговорност.

Наводи да је сада приоритет да се корисници сместе у одговарајуће установе да би били на правом месту ако дође до комппликација.

Дарија Кисић Тепавчевић је за РТС рекла да је редовно било извештавање о ситуацијама у домовима за старе и да је први велики ризик уочен у Геронтолошком центру у Нишу.

Каже да се тада брзо реаговало и да су у кратком периоду корисници пребачени у КЦ Ниш.

„По истом принципу се јуче деловало у Неготину. Организован је превоз за кориснике и запослене до КЦ Ниш и рађена је тријажа“, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да је 37 пацијената смештено у Сокобањи, седам је задржано у КЦ Ниш а троје у привременој болници у Нишкој Бањи.

„То је сада већ уходан механизам који смо нажалост разрадили, је је основа била спречити да вирус уђе у овакве установе. Видели смо да, када се то деси, онда је ширење јако брзо, а то је најосетљивији део популације код којег је вероватноћа најтежих испољавања болести највећа“, навела је Кисић Тепавчевић.

Професорка је рекла да се постепено враћамо нормалним активностима, али напомиње да вирус и даље циркулише у популацији.

„Доста тога је на нашој личној одговорности и индивидуалној процени ризика“, рекла је и додала да је сваком сопствено здравље драгоцено и да се нада да ће се људи тако и понашати.

Потребно смањење ризика

Истиче да, без обзира што се отварају неке друштвене установе, неопходно је да се смање ризици и да се примене опште мере превенције које се односе на инфекције капљичним путем.

Прецизирала је да је потребно проветравати просторије, избегавати окупљања већег броја људи, одржавати физичку дистанцу и на тај начин не дозволити вирусу да нађе нове осетљиве особе. Каже и да је то лакше када више боравимо напољу и када су више температуре.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да ће санитарна инспекција контролисати примену мера у локалима, али је поручила да ниједан пропис не може да замени личну одговорност и процену ризика приликом улажења у одређене врсте активности.

Од данас старији од 65 година могу у шетњу трипу недељно у трајању од сат времена. Професорка Кисић Тепавчевић каже да је то битно за ментално здравље и да су они дуго били затворени у кућним условима.

Када је реч о отварању школа и вртића, рекла је да се и даље нису примениле хипотезе да је код деце могуће заражавање, али да су по правилу клиничке слике благе или нема никаквих симптома. Додаје да отварање тих установа није само здравствено питање.

Сматра и да је безбеднија варијанта боравак деце у таквим колективима него са декама и бакама, то је исто као и кад је сезона грипа.

Говорећи о факултетима, Дарија Кисић Тепавчевић је навела да ће Универзитет ускоро да донесе одлуку. Најавила је састанак проширеног ректорског колегијума после којег ће студенти бити обавештени о свему.

Чињеница да је мање прегледа на инфективним клиникама

Када је реч о наводима о паду вируленције, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се послењих дана могло чути да се не може на тај начин изражавати јер вируленција захтева софистицирана истраживања.

Ипак, каже да индиректни показатељи говоре да има све више асипмтоматских случајева, да постоји инверзија учесталости клиничких слика у корист лаких, и да је продужен инкубациони период.

Додаје да су то индиректни показатељи који говоре да је дошло до пада способности вируса да се испољава у тежим формама болести.

Наводи и да се то једним делом може приписати повећаном обиму тестирања, али да је чињеница да је мањи број прегледа на инфективним клиникама и да је мања учесталост тешких болести као и потреба за респираторима.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да ће даље препоруке зависити од епидемиолопке ситуације и да ће, ако се промени учесталост обољевања и умирања, сигурно бити потребно евалуирање мера и ново доношење одлука.

Поручује да смо много пута видели да је вирус непредвидив и да морамо да учинимо све да му не дозволимо да нађе пут до осетљиве особе.

Извор: Еспресо.рс/РТС