Србија

ДОКТОР КОН ШОКИРАО СРБИЈУ: Губим стрпљење! Видећемо ко је крив, али…

Фото: јутјуб

Епидемиолог доктор Предраг Кон био је гост Новог јутра на телевизији Пинк где је одговарао на многа питања поводом епидемије коронавируса.

Кон се осврнуо на ситуацију из Геронтолошког центра Ниш која је запрепастила Србију и рекао да ће се одговорност тек истраживати, али да ту ситуацију морамо да прихватимо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Основна ствар је то што је то ексцесна ситуација. Када бисмо одузели заражене из Геронтолошког центра у Нишу крива је потпуно заравњена већ другу недељу. Ситуација из Ниша не може лако да се апсорбује, одговорност ће се истраживати. Ми имамо пред собом даљу борбу и морамо одмах да се вратимо у нормалу. Ми смо усред шесте недеље, то заравњење траје, не рачунам скок од јуче. Мени је потпуно јасно да људи губе стрпљење, губим и ја. То је као кад примите гол у утакмици, нема стајања, морате да наставите. Морамо то да прихватимо – каже Кон.

Јуче је од последица коронавируса преминуо младић тар 26 година.

– Сваки појединачни случај сваког младог човека је трауматичан за читаво друштво, али је ипак то реткост и велика трагедија.

Кад је реч о деци као преносницима коронавируса, др Кон каже да још увек није познато колико је тај пренос ефикасан.

– Деца преносе, али није испитано колико је тај пренос ефикасан. Све је то јако важно када се буде доносила одлука о настављању школе. Срећом, деца не обољевају тешко, нема практично ниједног смртног случаја у свету.

Србија се налази у шестој недељи епидемије коронавируса, који је досада однео 85 живота. Шта се очекује у наредном периоду и како коментарише тренутну епидемиолошку слику у земљи.

– Вирус ће нестати за неколико сезона, остаје нам само да трпимо и пратимо.

Како се у медијима на почетку епидемије писало како су многи књижевници, филмови и цртани филмови предвидели епидемију, др Кон каже да је то могуће.

– Како да није могуће, имали сте и књижевнике који су писали унапред. Људи имају одређене асоцијације везане за одређена знања. Могууће је да се појаве вирусе тзв „микс“ вируси које је помињала СЗО.

– Имаћемо ми оваквих догађаја, али нисмо спремни. После овога ништа неће бити исто. У овој ситуацији сви су криви за нешто.

Када се деси земљотрес нико се не проглашава кривим. Па и ово је виша сила. Друштво треба што више да се скупи, да буде заједно како би се одбранило од вируса. У свим катастрофама долази до солидарности, то се и сада дешава, али има и оних који траже кривце. Ово је колективна борба – каже Кон и додаје:

– Старији су склоњени од вируса, за сада је то успешно. Сви мисле да најбоље знају, ја ослушкујем све, и оне које су јако критични. Некад им треба оштро рећи да претерују. И ми треба да саслушамо да видимо где смо погрешили, али не тамо где је живот угрожен.

 

Извор: Информер.рс