Србија

ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ ОТКРИО СВЕ! Ово је кључни фактор у развијању КОРОНЕ! ПАЗИТЕ!

После месец дана борбе против короне, овај вирус је за лекаре и даље непредвидив и стално виђамо нове тешке промене у здрављу пацијената. Дешава се да човек дође с благим симптомима, а после свега пола сата заврши на респиратору, пише Информер.

Овако о бици са смртоносним коронавирусом прича доцент др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, која се нашла на првој линији одбране у овој епидемији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Плућа су на удару

Према његовим речима, којом брзином ће се вирус развити код пацијента, зависи од целокупног здравственог стања. Тегобе се код неког брже, а код неког спорије развијају.

– Клиничка слика код заражених се брзо мења и све је краће време у којем долази до тежих компликација на плућима. Код првих пацијента вирус се ширио у телу за неколико дана, а сада за неколико сати. Имали смо пацијенте са таквим променама на плућима које се обично развијају тек кроз неколико дана, а сада се инфекција развија у року од неколико сати – објаснио је др Стевановић.

Стевановић објашњава да се на клиници лече људи који дођу на ногама, који се буне зашто треба да остану у болници, а онда када виде рендгенски снимак, схвате да треба да остану ту.

– Тако имамо ситуације да нам пацијент дође у релативно добром стању, наизглед здрав, без симптома и нормално комуницирамо са њим. А онда, после буквално 30 минута, не може да дише, гуши се, његово стање постаје критично. Мора брзо да се интубира и прикључи на респиратор. Зато се још сусрећемо са новим искуствима и трудимо се да учимо у ходу – каже др Стевановић, и додаје:

– Боримо се с непознатим и опасним вирусом, који је први пут на нашем терену и о којем мало знамо. Зато су масовно тестирање и отварање ковид-болница одличне идеје и велики корак напред у сузбијању ширења заразе. Тако ће свако ко има тегобе које личе на корону бити прегледан, урадиће се тријажа, а највећи број пацијената откриће се у раној фази болести – објашњава др Стевановић.

Борба за живот

Доктор Стевановић напомиње да иако постоје осетљивије категорије подложније вирусу, сви су на удару короне.

– Зна се да су старе особе и хронични болесници посебно рањива категорија. Ипак, нису поштеђени ни млади, здрави, радно активни, који мисле да ће вирус проћи поред њих и који се не јављају лекарима уколико примете слабе симптоме, а онда после буде касно. Зато је важно да се не опуштамо, да озбиљно схватимо ситуацију, јер сви повећани контакти, дружење и шетње јесу потенцијални резервоари инфекције. Такво понашање је неодговорно и према себи и према другима – каже наш саговорник.

Извор: Еспресо.рс