Свет

ЈЕДНОМ У ХИЉАДУ ГОДИНА! Свет у шоку! Научници открили праву истину о корона вирусу!

Научници у Индији успели су да из слепих мишева изолују нову врсту коронавируса, после чега се поново покренуло питање ризика по здравље људи. Ипак, после истраживања Индијског савета за медицинска истраживања (ИЦМР) саопштено је да је веома мали ризик да се људи заразе од неког коронавируса из шишмиша.

Око 25 слепих мишева било је позитивно на тесту на коронавирус назван БтЦоВ, испитане животиње припадају двема врстама такозваних „воћних шишмиша“ и пронађени су у државама на југу земље, као и на западним Хималајима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нису пронађени докази да би нови вирус могао да буде заразан и за људе, док је на брифингу после објављивања научног рада, објављено да је таква могућност изузетно ретка.

„Редак је инцидент да коронавирус из слепих мишева заражава човека, дешава се једном у хиљаду година“, саопштио је тим који је радио на истраживању.

Потврђено је да САРС-Цов-2, вирус који је изазвао пандемију и од којег је заражено више о два милиона људи широм света, постоји у слепим мишевима, али није још откривен његов пут до човека.

Вођа научног тима ИЦМР др Раман Гангакедкар има две теорије.

„У истраживању спроведеном у Кини, откривено је да је коронавирус пронађен у слепим мишевима мутирао и напао људе. Постоји друга могућност – да су шишмиши пренели вирус сисару званом љускавац (панголин), а да је преко њега стигао до човека“, навео је др Гангакедкар.

Докторка Прагја Јадав, научница из Националног института за вирусологију (НИВ), ипак позива на опрез.

„Слепи мишеви се сматрају природним резервоаром многих вируса, од којих су неки потенцијални људски патогени“, рекла је чланица нучног тима.

Закључак истраживања је да се трансмисија вируса са слепог миша на људску врсту дешава изузетно ретко, али изгледа да је 2020. била баш та једна у хиљаду година.

Извор: Еспресо.рс/РТС