Србија

ДА ЛИ СЕ ПЛАНИРА ЗАТВАРАЊЕ ШКОЛА? Хитно се огласила премијерка Брнабић и открила све!

Фото: Јутјуб

Премијерка Ана Брнабић каже да су тренутно школе најбезбеднија места и да се не планира њихово затварање.

Она је рекла новинарима, у ОШ „Кнегиња Милица“, где је присуствовала донирању паметне клупе, да би у овом тренутку била највећа грешка прекидати рад школа и прећи на онлајн наставу јер, како наводи, у тим образовним установама постоје најконтролисанији услови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навела је да у случају ако је неко од ученика позитиван на коронавирус постоје мере за конкретно одељење, смену и школу.

Каже да ће се трудити да се таква ситуација задржи најдуже могуће јер нема много смисла сада затварати школу, пошто би то била погрешна одлука.

Напоменула је и да је све спремно за потпуни прелазак на онлајн наставу у случају потребе и додала да се та настава непрекинуто одвија још од септембра.

„Ми смо једина земља у Европи у којој ученици у претходној школској години нису пропустили ниједна дан школе, јер када су оне биле затворене раније одмах се прешло на онлајн наставу. Сада смо још спремнији за то, али за сада нема потребе пошто би потпуни прелазак на онлајн наставу била погрешна одлука.“

Брнабићева је поручила да деца могу да нам послуже за пример, јер поштују превентивне мере и опомињу старије да то исто чине.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је број заражених у школама у октобру износио 0,024 одсто у односу на апсолутне цифре.

Поручио је да је образовни систем показао висок степен одговорности и највећу отпорност.

Он је навео да нема потребе да се у овом тренутку размишља о алтернативним начинима наставе, да је све спремно за њену примену, али да очекује да за тим неће бити потребе.

Не намеравамо да даље пооштравамо мере, каже премијерка Ана Брнабић и наводи да ће се изменама Закона о заштити становништва од заразних болести увести мандатне казне за непоштовање превентних мера и бити побољшана инспекцијска контрола.

Одговарајући на питања новинара о епидемилошкој ситуацији, она је рекла да је она све комплекснија и да се то могло очекивати, с обзиром на то да се повећава број заражених корона вирусом у целом свету.

Навела је да је извесно да ћемо данас имати више од 2.000 новозаражених, од чега, додаје, у Београду више од 1.000.

Упозорила је да без поштовања мера не можемо да држимо ситуацију под контролом и навела да не можемо да имамо толико инспектора који би контролисали свако њихово кршење.

Зато је, истиче, важна дисциплина свих у поштовању мера и емпатија према онима који су већ оболели и од ковида и од других болести.

„Болницу по болницу поново преводимо у ковид систем. Нема смисла пооштровати мере у тренутку када их се сви не придржавају. Морамо да балансирамо економију и епидемилошку ситуацију“, рекла је Брнабић новинарима испред ОШ „Кнегиња Милица“ где је присуствовала донирању паметне клупе.

Економија, каже, служи да финансира здравство, додатне тестове и опрему, а биће повећане и плате у здравству.

Држава, рекла је председница Владе, има ванредне трошкове за финансирање вишедневног лечења оболелих у болницама.

Најавила је да ће измене Закона о заштити становништва од заразних болести сутра бити на седници Владе и поново апеловала на све грађане да носе маске и придржавају се превентивних мера у спречавању ширења корона вируса

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг