Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Сваких 20 година избијаће пандемија вируса! ПОД ХИТНО морамо да урадимо ОВО!

Фото: Јутјуб

Један од најбогатијих људи на свету, оснивач Мајкрософта, милијардер Бил Гејтс у разговору за Фајненшел тајмс упозорио је да ћемо за 20 година поново бити суочени са неком новом пандемијом вируса

„Ово је највећи догађај који су људи доживели током свог живота и заиста постоји вероватноћа да ће се сваких 20 година појавити један од ових вируса. Тада ћемо имати дијагностику у стању приправности, базе података, повећан број антитела у организму. Имаћемо платформе за вакцину, системе раног упозоравања…“, рекао је Гејтс, наглашавајући важност улагања у мере заштите и одбране од вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да су трошкови такве „игре са микробима“ врло мали у поређењу с оним што сада пролазимо и да је кључ у припреми за такав развој догађаја, што неће бити мала инвестиција.

„Грађани очекују да влада то постави као приоритет. То неће коштати колико и буџет за одбрану, али биће значајна инвестиција. Неке од тих инвестиција помоћи ће медицинском раду у другим областима. Платформа за вакцину, јефтина и брза дијагностика – то нису ствари које вреде само у епидемији“, појаснио је Гејтс.

Он је оценио да ће се САД наћи у „великим проблемима“ све док не буде дошло до масовног тестирања на коронавирус, додајући да би САД требало да следе оно што је урадила Јужна Кореја и створи „унифицирани систем“.

Више од 450.000 људи у Америци заражено је вирусом, а Гејтс наглашава да је систем „потпуно погрешно постављен“, наводећи да је Јужна Кореја наизглед превладала олују након што је 10.000 људи било позитивно на тестовима.

„Идеја је да се направи веб страница на коју улазите и опишете вашу ситуацију. То би вам дало приоритетни број, на основу којег би се људи тестирали и врло брзо добили резултате“, рекао је Гејтс у четвртак за ЦНБЦ.

Гејтс је упозорио да друштвено дистанцирање не може бити ублажено док се не обаве темељна испитивања. Током интервјуа са ПБС-ом раније ове недеље, рекао је да САД можда неће бити „потпуно безбедне“ до јесени 2021. године:

„Вакцина је критична, јер док је не добијемо, ствари неће ићи нормално. Ризик од поновног успона биће присутан све док не будемо имали врло широку вакцинацију“, оценио је Гејтс који финансира изградњу 7 лабораторија за прављење вакцине против коронавируса.

Гејтс је додао да би САД требало да поголедају шта Кина тренутно ради.

„Шаљу људе на посао, али са максама. Проверавају температуру. Не организују велике спортске догађаје. Тако су успели да избегну велики скок“, приметио је Гејтс.

Он је рекао ЦНБЦ-у да „нико не би требало да мисли да влада може махнути штапићем и одједном врати економију на стари колосек.

„За то је поребна чудесна терапија против короне која има учинак 95% излечења, или масовна вакцинација“, објаснио је.

Гејтс је рекао да верује да би се школе могле поново да буду отворене на јесен.

 

Извор: Информер.рс/ financial times/the sun