Свет

МИСТЕРИЈА КОРОНЕ У ШВЕДСКОЈ: Нема карантина, а број оболелих стално пада! Водећи научник објаснио све! (ВИДЕО)

Шведска је у последња два дана забележила најмањи број смртних случајева од коронавируса. Јуче је од коронавируса у тој земљи умрло 17 људи, док је данас тај број још мањи – само 12 људи.

Ово је велики пад броја мртвих од претходних дана, посебно у поређењу са средом када је умрло више од стотину људи. Од сриједе до петка, у Шведској је сваког дана умрло више од 90 људи. Поред тога, у Шведској се бележи велико смањење броја нових случајева. У недељу је пријављено 466 нових случајева, док данас постоје 332 нова случаја. У односу на неколико дана раније, ово је скоро двоструко. Подсјетимо, више од 720 нових случајева пријављено је у четвртак и петак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До данас је у Шведској пријављено 10.151 случајева, а 887 људи је умрло. Шведска не одустаје од блажих мера Подсетимо, за разлику од већег дела Европе, Шведска није увела строгу карантину, није затворила школе, кафиће, ресторане и барове. Људима није забрањено да излазе, али препоручује се да се самоизолирају чим примете најмање симптоме коронавируса. Окупљање више од 50 људи је забрањено. Најугроженијим старосним групама, или људима старијим од 70 година, саветује се да не напуштају своје домове и да умањују социјални контакт. Остатак становништва се слободно креће, а Швеђани се надају да ће млађа и јача популација развити имунитет и тако превазићи кризу.

Два дана након што је Шпанија 14. марта прогласила карантин, Шведска је саветовала својим грађанима да се перу руке и остану код куће ако су болесни. Десет дана касније грађанима је саветовано да не стварају гужве у кафићима и ресторанима, али су и даље отворени. „Затварање школа био би велики ударац здравственом систему јер многи његови запослени не би могли доћи на посао, али би морали остати код куће са својом децом. Деца би такође патила јер не би могла ићи у школу, а то није оно што желимо“, рекао је шведски епидемиолог Андерс Тегнелл.

Дописник ЦНН-а из Стокхолма рекао је да је на улицама и у подземној железници далеко мање људи и да је очигледно да се грађани придржавају упутстава, али и да се свест јавности увелике разликује. Док неки не желе ни да пољубе своје најмилије, други организују ускршње ручкове и забаве. Али постоје они који се уопште не слажу са шведском тактиком. Неименовани члан владе рекао је да влада није успела у заштити старијих, о чему се највише разговарало. Посете домовима пензионера и старијих особа укинуте су тек 1. априла, а сада почињу ширити заразу који ће бити тешко обуздати. Нити је задовољна ВХО, која позива Шведску на много строже мере и бољу припрему за огроман пораст броја заражених, који сматра неизбјежним.

„Тренутно нико на свету нема тачне смернице о томе како се борити против ове болести. Шведска стратегија не каже да је вирус слаб и да га потцењујемо – напротив – свесни смо ситуације, али нема доказа да ће строга карантена коју је, рецимо, ваша Хрватска имати бољи од нашег модела. Тек након шест месеци моћи ћемо повући црту и рећи чији је приступ бољи „, рекао је за Слободну Далмацију шведски неуролог и анестезиолог Клаес Хултлинг. Каже да су Швеђани менталитет различити од људи Медитерана и да су Швеђани, када им је речено да не треба нешто да раде, поступали у складу с тим без строгих забрана.

„Не можете уништити целу економију, затворити све код куће и нисте сигурни како ће та мера заиста утицати на епидемију. Мера тоталне блокаде, сигурно, може уништити економију и животе грађана и погодити нас горе од вируса. Тотални карантин, видимо у На пример, у неким земљама то делује, али под коју цену и до када треба одржавати такву тактику? Наша стратегија је да смањимо контакт, посебно старије особе и оне који имају хроничне болести. Сви заражени људи и сви њихови контакти се лове, систем је успостављен тако да заиста изолује породице и пријатеље заражених, а не целокупну земљу. Ово за сада делује јер Швеђани неће, ако су у изолацији, изаћи напоље и угрозити друге „, каже лекар. Додаје да модел који користи Шведска можда неће успети у другим земљама.

Извор: Курир.рс/Индекс