Здравље

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Корона нам је стигла из природе! Следећа пандемија ће бити још гора!

Да ли је нови коронавирус припремљен у лабораторији? То је тренутна теорија завере која се шири.

Тренутно сви подаци указују да је овај вирус – од кога је оболело 2,4 милиона људи, убио преко 167.000, опустошио целокупну светску економију и успео у нечему о чему је совјетска морнарица маштала само о неутралисању америчког носача авиона на нуклеарни погон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је природан вирус, а шта ако следећи не буде? Али шта ако следећи не буде? Клице су убиле више људи него сви ратови у историји, а људи су их покушавали искористити током свих тих ратова. Чак и пре него што су људи знали за постојање микроба, они су се потукли са зараженим стрелицама, катапултираним лешевима куге и, најславније, слали ћебе натопљене малим богињама.

Док је научна револуција помогла људима да се боре против ових ужасних болести, она им је такође помогла да нанесу те болести једни другима, од Првог светског рата, немачких експеримената са инфицирањем савезничке стоке до масовних, и углавном заборављених, западних, јапанских напада клица на Кину ( што је могло изазвати више од 200.000 смрти) у Другом светском рату колосалним залихама биолошког оружја из хладног рата, које су, барем у једном случају, проузроковале совјетску верзију Чернобила.

У мањем обиму смо видели биотерористичке нападе у Сједињеним Државама, попут тровања у ресторану Рајниши 1986. године и писма Америтрак-а која су 2001. године послата одређеним циљевима широм земље. Један од главних узрока катастрофалног рата у Ираку био је страх од наводних залиха Садама Хусеина. Једна од многих жртава тог дебакла била је вера јавности у биодефенце. То је била лажна узбуна, као што је то учинила администрација Џорџа Буша са чувеним говором о антраксу.

Нација је постала уверена да само зато што Садам није имао биолошко оружје, то не може нико други. После Ирачког рата, Американци су прешли из ирационалне параноје у ирационално порицање. Године које су трајале од ове тренутне пандемије коронавируса не само да су приметиле америчке националне здравствене установе, већ су и културно оспоравање науке у покрету против вакцинације. Данас Сједињене Државе посебно плаћају то ускраћивање животима. Упозорења су била јасна.

Опасност је била стварна. И уместо да искористи драгоцену смиреност пре био-олује да припреми рањиву популацију, амерички председник Доналд Трамп не само да је одговорио непромишљеним гестовима, вец́ је учинио врло јавном тачком да сруши претњу вирусом као превара. Колика је штета могла бити спречена да се најбогатија, најмоћнија нација на свету понашала другачије? Колико је живота могло спасити? Ако је 11. септембра био „промашај маште“, историја ће без сумње проценити да је реакција Трампове администрације на ЦОВИД-19 била неуспех храбрости, саосећања и, прије свега, компетенције. А ако следећа администрација не обрне курс и то брзо, следећа пандемија би била много гора безобзира одакле вирус побегао.

Тренутно, док се свет бори са природном бугом, још увек постоје огромне залихе ратних хемикалија широм света. Управо сада, док се свет бори са природним вирусом, још увек постоје огромне залихе био оружја. Чак и ако можемо да верујемо да су Руси поштовали Конвенцију о биолошком оружју из 1972. године и уништили своје арсенале, шта је са Кином или Северном Корејом која никада није ратификовала споразум? А то су само националне државе. Шта је са терористичким групама, несташним актерима који немају земљу за одбрану и немају шта изгубити? У прошлом веку, познати борац против еболе Карл Џонсон упозорио је: „Довољно је само неколико месеци – највише година – пре него што људи открију гене за вируленцију и преношење ваздухом код грипа, Еболе, Ласе, како сте то именовали. А онда би сваки крекер са опремом вредном неколико хиљада долара и факултетским образовањем о биологији могао произвести вирусе због којих ће Ебола изгледати као шетња парком. “ Сада се ово предвижање и остварује. Уз мало информација о мрачном вебу и нешто половне лабораторијске опреме, свако ће ускоро моћи да генерише сопствене вирусе, а затим их пусти назад у општу популацију.

Генетска манипулација је најопаснија претња коју је човечанство икад имало јер дозвољава било коме да убаци сламу у смртоносно злато. За разлику од хипотетичког нуклеарног терористе за кога смо потрошили небројена богатства припремајући се, али који не може деловати без набавке драгоценог, ретког и добро чуваног, биохакер ће моћи да узме клице из било којег места. За разлику од нуклеарног терориста, који уништи само један хитац, бомба биохакера може се копирати изнова и изнова. Очигледно да нема савршене одбране од клица будућности.

Чињеница да би усамљени глумац могао да створи дизајнерске грешке, осигурава да неће бити готових вакцина. Али, појачани надзор, јака јавноздравствена инфраструктура и, што је најважније, спремност јавности да верује у стручњаке са прве стране биће од пресудног значаја за минимизирање штете нанете још увек створеним био оружјем. Ипак, као што сада видимо с коронавирусом, било да је рођен из злобе или случајности, невидљиви непријатељ се може сакрити у нашим редовима, множећи се у тајности, постављајући временске бомбе у наша тела и све пре него што знамо шта нас је погодило.

На крају, човечанство можда не завршава праском, већ слабим кашљем. То су лоше вести. Ево добрих вести. Свет то може зауставити. И нико не мора да развије цео нови систем оружја да би то учинио. За разлику од свих осталих средстава ратовања, где нови изуми захтевају контравенције за заштиту, од непробојних прслука до протутенковских ракета, све што морамо да урадимо је да променимо своје мишљење. Све што морамо учинити је да јавно здравство видимо као националну сигурност. И некада смо били заиста добри у томе. Од пандемије грипа 1918. године, човечанство, посебно у развијеном свету, гради мреже јавних здравствених система како би нас открило и одбранило од болести. Тек недавно смо дозволили да се те мреже погоршају, стављајући на располагање ловаце и вреднујући лажне уштеде због улагања у нашу сопствену сигурност.

Сједињене Државе посебно морају да преокрену тренд. Потребно је да почне са уливањем новца и пажње у системе попут глобалног надзора који ради за Ф-35 авионом борбених авиона. Американци морају да посвете више пажње организацијама попут Бипартисанске комисије за биодефенсе које неуморно раде на покушају да упозоре на претњу ратом од клица. И уместо да прекидају везе с њима у форми председничког удара, Сједињене Државе морају да ојачају своју сарадњу са глобалним здравственим мрежама попут Светске здравствене организације и поново преузму вођство у борби против микроба. А пошто су јавно здравље и национална безбедност једно, Сједињене Државе морају да укључе огромну снагу своје војске.

Чланови службе већ су се обучили за катастрофалне ситуације. Они су већ укључени у главни план катастрофа Националног оквира за реаговање. И кад су се успели борити раме уз раме са професионалцима из јавног здравља, као што је то било у операцији Уједињена помоћ 2014. против Еболе, показали су моћ пораза непријатеља у иностранству уместо да га чекају код куће. И на крају, Американци који виде опасност морају поново да привуку јавност у борби против микроскопских претњи. Ниједна слободна и отворена демократија не може опстати без вољне подршке свог народа. Ако има иједног добра од ове трагедије, то би могао бити позив на будност да јавно здравство није нешто што треба узети здраво за готово. Они који су на власти и боре се против микроба морају да се друже са приповедачима и комуникаторима широм света, на исти начин на који је Холивуд кренуо у рат 1941.

Просечни гласач или порески обвезник се мора поново увести у науку и чињенице да би разумели одакле болест долази и како се ефикасно борити против тога. Ако то не учините, значи предавање образовног фронта врстама ловаца за излечење, политичким сплеткарима и псеудо-експертима који су помогли и утешили ЦОВИД-19. Колико год били опасни за данашњу природну кугу, они би могли бити несретна пета колона за сутрашњи биотероризам. Ако се свет може придружити националним и међународним напорима заједно и потрошити време и новац потребан за обнову барикада јавног здравља, тада ниједна куга, природна или конструисана, неће имати шансе да нам науди.

 

Извор: Srbijadanas.com