Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ево на којим местима се можете заразити а није продавница!

Овдашњи епидемиолози и лекари су о томе причали још крајем марта и истакли да је најважније да се ствари одложе, а потом да се оперу руке по повратку из продавнице.

Немачки вирусолози спровели истраживање о понашању корона вируса, односно о томе колико се заиста задржава на површинама. Али, око студије се повела жустра расправа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једно од питања које нас је мучило (или и даље мучи) јесте: шта ако се зли корона вирус шири супермаркетима, ресторанима, фризерским салонима? Колико, заправо, остаје на површини? Да ли треба дезинфиковати све што се унесе у кућу?

Овдашњи епидемиолози и лекари су о томе причали још крајем марта и истакли да је најважније да се ствари одложе, а потом да се оперу руке по повратку из продавнице.

Иако се у почетку мислило да вирус опстаје на површинама 5, 6 дана, појавила се потом анализа са крузера „Дајмонд принцес“ на којем утврђено да је вирус био у кабинама још 17 дана након што су га путници напустили.

Ово питање мучило је и групу немачких вирусолога, коју је предводио др Хендрик Штрек. Крајем марта започели су експеримент и то у граду Хајнзбергу, на граници са Холандијом, који је због много оболелих (1.400 заражених на 250.000 становника), добио надимак „немачки Вухан“.

Тај експеримент се састојао од тога да немачки инфектолози на дневној бази прате 1.000 људи и бележе понашање у 500 домаћинстава. Обилазили су школе, вртиће, болнице, паркове, продавнице… узимају узорке и анализирају их.

Њихов циљ је да утврде колико се дуго корона вирус задржава на мобилним телефонима, квакама, даљинским управљачима, тањирима, шољицама за кафу, чашама…

Међутим, након што је саопштио ове прелиминарне резултате Штрек се нашао на удару стручне јавности. Пре свега његови налази су другачији од свих који су до сада рађени широм света.

Замерају му се много тога. Пре свега да је пожурио да све ово „истртља“ у јавност, и да није поштовао уобичајену научну процедуру. Он је, кажу његови критичари, прекршио правило да се овакве ствари не саопштавају на конференција за новинаре, већ уобичајено у научним журналима (који се објављују два, три пута годишње), али и то након што је експеримент добро проучен и анализиран до детаља.

– Наравно, могли смо да задржимо ове резултате само за себе, да анализирамо све на миру, запишемо све до чега смо дошли, па да све то припремимо за штампу, за шта би нам биле потребне три недеље, што јесте кратак временски рок, да се разумемо. Али, мислим да би тада било касно – рекао је Штрек одговарајући на критике.

Замера му се и начин на који је спровео ово истраживање, а поготово то што нигде није остављен писани траг овог истраживања, а мало шта нервира научнике као то.

Такође је упитно како је Штрек сакупио и обрадио податке из око 500 домаћинстава у области Хајнзберг. Критикују Штрека јер је користио тестове на антитела компаније „Euroimmun“, који по мишљењу вирусолога Кристијана Дростена, дају много погрешних позитивних резултата тестова.

 

Извор: Srbijadanas.com/Mondo