Србија

ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ ЋЕ ВАС КОШТАТИ ПАПРЕНО: Ево колико новца за тестове треба четворочланој породици

Фото: Јутјуб

Да би четворочлана породица овог лета летовала у Грчкој потребно је да плати чак 680 евра само за тестове на корону, који су обавезни да би могла да се пређе граница

Када буду кретали из Србије, сви чланови породице мораће да се тестирају, што кошта 50 евра (6.000 динара) по особи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим ће то исто морати да ураде пре поласка из Грчке, само што у тој земљи тест кошта невероватних 120 евра. Тако долазимо до износа од 170 евра по особи, односно, 680 евра за четворочлану породицу само за улазак и излазак из земље! На то онда треба додати смештај, пут, храну и новац за провод, па кад се све сабере, више је него јасно да је потпуно неисплативо ове године летовати у Грчкој.

Да све буде горе, још се не зна да ли ће бити додатних компликација за све оне који летују у иностранству, а већ се најављују посебне мере на плажама и у хотелима.

Да одмор не преседне

Због тога министри, представници туристичких и потрошачких удружења у разговору за Информер позивају туристе да летују у Србији јер може да им буде подједнако лепо, а знатно јефтиније.

Цене теста у земљама у које Срби најчешће путују
Србија – 50 евра
Грчка – од 120 евра
БИХ – 100 евра
Црна Гора – „минимално“
Словенија – 20 евра
Хрватска – 200 евра
Аустрија – 190 евра
Немачка – 200 евра
Бугарска – /

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је за наш лист да никада не би отишао у оваквим околностима на летовање у иностранство, јер је ситуација неизвесна и несигурна.

– Не само да је одлазак у иностранство много скупљи због тестова на коронавирус приликом одласка и повратка него није ни безбедно за здравље. Не знамо каква је епидемиолошка ситуација у многим земљама. Могуће је да се уведу неке административне таксе, па да се све још закомпликује. Не знамо ни које ће се мере тамо примењивати на плажама и у хотелима, како ће изгледати оброци. Према неким најавама, вероватно неће бити ни „ол инклузив“ услуге ни самопослуживања. Стварно ми није јасно због чега би неко у таквој ситуацији путовао у иностранство. Треба да својим новцем платим летовање на коме ћу да се плашим да ли ћу се разболети и како ћу се вратити у своју земљу. Какав је то онда одмор ако треба сваки дан да стрепим – рекао је Љајић, и додао:

– Због свега тога саветујем свима да ове године летују у Србији. И то није нешто што смо ми измислили, већ то саветују својим грађанима и све друге земље. Верујте ми да само за тих 680 евра, колико је потребно за тестове на коронавирус приликом одласка и повратка из Грчке, четворочлана породица без проблема може себи да приушти луксузни одмор у нашој земљи – јасан је министар.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, каже да сваки додатни трошак прави проблем и смањује број људи који може да путује, а да ће ситуација с летовањима бити јаснија вероватно до краја месеца.

И здравље и трошкови

– То су за сада процене и крећу се од тога да ће тест коштати од 30 до 300 евра. Наравно, уколико се све то буде плаћало, то компликује ситуацију, мада, они који заиста желе да путују, тај износ ће и платити – наводи Сеничић.

За улазак у Србију тестирање на корону

Како би се држављани Србије из иностранства вратили у Србију, мораће да на граници покажу ПЦР тест на коронавирус не старији од 72 сата. Та одлука је донесена на јучерашњем састанку кризног штаба који се бави сузбијањем епидемије коронавируса у Србији. Ако особа која се враћа у земљу нема урађен тест, мораће одмах да буде смештена у кућну изолацију 14 дана.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, каже да се путовање у иностранство на тај начин никако не исплати ове године.

– Замислите да за четворочлану породицу платите 680 евра само за тестирање, сам аранжман у Грчкој неће вас толико коштати. Са друге стране, за неких 100 евра можете негде да изнајмите апартман у Србији, а да не причам какве све хотеле и летовања можете да платите за одмор у нашој земљи за те паре. Саветујем људима да ове године одложе путовања ван земље и упознају Србију јер је прелепа – што због здравља, што због трошкова – каже Паповић.

Извор: Информер