Регион

МАРКОВИЋ РАЗБЕСНЕО СРБЕ: Република Српска није држава, као грађани БиХ могу да дођу!

Црна Гора ће 1. јуна отворити границе са земљама које испуњавају критеријуме Института за јавно здравље, најавио је председник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Марковић је прије два дана рекао да је критеријум за ову одлуку било највише 25 оболелих у односу 100.000 становника чиме је објаснио најављено отварање граница за грађане 9 земаља: Хрватске, Словеније, Аустрије, Њемачке, Пољске, Чешке, Мађарске, Албаније и Грчке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То, у Црну Гору би, према овом критеријуму, могли улазити држављани најмање 19 земаља код којих на 100 хиљада становника има 25 или мање особа заражених коронавирусом – међу њима и грађани БиХ!

Према подацима са сајта Wорлдметерс, у Црну Гору би могли улазити држављани Словеније која на 100 хиљада становника има једног зараженог, Хрватске гдје су два заражена на 100 хиљада становника, Словачке (3), Албаније (7), Швицарске (7), Норвешке (8), Аустрије (8), Њемачке (12), Косова (12), Грчке (13), Данске (14), Мађарске (15), Луксембурга (16)…

Сходно критеријуму Института за јавно здравље у Црну Гору могу да уђу и држављани Босне и Херцеговине где је у односу на 100 хиљада становника заражено 17 особа. Међутим, БиХ је изостављена са првобитног списка земаља чијим држављанима Црна Гора отвара границе, а на списку се налази Чешка где су, поређења ради, заражене 23 особе на 100 хиљада становника.

Црногорски званичници најавили су да би до почетка јуна и најављеног отварања граница могло доћи до ревидирања списка. То је дао наслутити и данашњи иступ премијера Душка Марковића у црногорском парламенту који је одговорио на притужбе опозиције да је мера Владе Црне Горе усмерена на грађане Србије и Републике Српске.

„Говори се о угрожености Срба из БиХ. РС није држава, то је дио Босне и Херцеговине, а грађани РС ће као држављани Босне и Херцеговине по овом критеријуму моћи долазити у Црну Гору“, одговорио је Марковић.

Извор: Курир.рс/cazin.net