Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Чак и ако сте попунили пријаву, под овим УСЛОВОМ НЕЋЕТЕ ДОБИТИ 100 ЕВРА

Фото: Pixabay.com

За пријаву за једнократну помоћ од 100 евра остало је још тачно десет дана, док ће свима новац бити исплаћен у року од највише 12 дана.

Данас се наставља исплата новца онима који су се пријавили онлајн путем или телефонски. До сада се пријавило више од четири милиона грађана. Новац је добило око милион грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњи дан када ће држава уважити пријаву је 5. јун, а онима који се пријаве тог последњег дана, новац ће бити исплаћен најкасније до 7. јуна.

Важна информација јесте да редослед исплате не зависи од дана када сте поднели пријаву за новчану помоћ, већ од тога у којој банци сте пријавили рачун. Данас, рецимо, може да иде уплата на рачуне у банци коју су грађани најчешће пријављиИвали, сутра на неку другу…

Такође, грађани који на дан 24. априла ове године нису имали важећу личну карту не испуњавају услове да се пријаве за помоћ државе у износу од 100 евра и то је разлог зашто се некима последњих дана приликом пријаве појављује натпис да су укуцали непостојеће податке.

На ову врсту помоћи немају право они којима је истекла лична карта пре ванредног стања, а нису је продужили на време.

Провера статуса

Грађани који нису обавештени од банке да им је уплата легла на рачун, у два корака могу да провере да ли је новац уплаћен.

Прво, потребно је да посетите сајт: https://idp.trezor.gov.rs/. На овом сајту постоји опција „Провера статуса пријаве“.

Пријављивање и онлајн и телефоном, је врло једноставно и траје мање од минута, а грађани приликом пријаве остављају свој јединствени матични број (ЈМБГ), број личне карте и банку у којој имају отворен рачун, на који ће им бити уплаћено 100 евра.

Уколико држављанин нема текући рачун, потребно је да се при подношењу пријаве изјасни у којој банци жели да му се отвори једнократни наменски рачун – или да ту банку изабере са списка приликом онлајн пријаве, након чега ће рачун аутоматски бити отворен, без икаквих трошкова. Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Једно од честих питања грађана је и да ли средства са наменског рачуна морају да се подигну у готовини на шалтеру банке или могу директно да се преусмере на нека плаћања.

„Средства са наменског рачуна се, уз личну карту, подижу у готовини. Након што средства буду подигнута, наменски рачун, који је отворен само у ту сврху, биће угашен. Ипак, држављанин није ограничен, те може да у уговорном односу са банком дефинише и додатне услуге које би користио код конкретне банке, а које би се односиле на наведена средства“, наводи се у званичном објашњењу.

Извор: Блиц