Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Ево ко сноси трошкове лечења ако се заразите на одмору

Фото: Јутјуб

Српски држављани имају право да се од Ковида 19 лече о трошку државе у којој се налазе, кажу из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

Поводом најновијих најава директора Јуте Александра Сеничића да ће покушати да се договори са Републичким фондом за здравствено осигурање (РФЗО) да преузму део трошкова за транспорт или лечење српских путника који се затекну у иностранству, репортери Б92 ступили су у контакт с фондом, у коме су им рекли да се још нико није обратио тим поводом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође су истакли да српски држављани не треба да брину, јер имају право да се лече од ковида 19 о трошку државе у којој се затекну.

Како су нагласили, сваки осигураник Републике Србије, пре поласка на пут ван граница наше земље, треба да прибави двојезичну потврду надлежне/матичне филијале РФЗО за путовање у иностранство, како би у случају повреда или нарушавања здравља могао да се обрати здравственим установама у земљи боравка ради пружања медицинске помоћи.

„Уколико се током боравка, држављанин Србије инфицира вирусом ковид 19, он остаје у земљи у коју је отпутовао, где се и спроводи поступак дијагностиковања и лечења последица насталих од коронавируса, а све о трошку државе у којој борави. У Републици Србији, за стране држављане, то је регулисано чланом 239. Закона о здравственој заштити“, рекли су за Б92.нет из фонда.

Ово би требало да умири многе грађане који планирају да путују, а страхују јер осигуравајуће куће у својој полиси немају укључено лечење од коронавируса и још неких вируса.

Подсетимо, Сеничић је објаснио да нигде у свету није укључена ни корона, ни САРС, ни ХИВ у путно осигурање. Све осигуравајуће куће покривају све активности до сумње на корона вирус, па и само тестирање на њега, али када се установи да је у питању корона, онда то више није њихова надлежност.

– Уколико дође до разбољевања наших путника на туристичким дестинацијама, пробаћемо да их о трошку РФЗО обезбедимо превоз за Србију где би после били у карантину или, као што тренутно преговарамо са Грцима, да осигуравачи закупе неки карантински простор, а да Грци преузму део трошкова тог закупа – открио је Сеничић, али, као што смо поменули, то је остало само на идеји, јер још никаквих преговора у том смеру нема.

Као разлог због кога осигурања не плаћају лечње ове болести су „превелики трошкови смештаја који би износили 100-150 евра дневно по путнику“.

Извор: Блиц