Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ ОТКРИЛИ! Ево какво нас лето очекује: Температуре преко 40 степени и још нешто

Кишно и променљиво време, према најавама метеоролога, наставиће се све до средине јула. Ипак, топло време са високим температурама и без падавина очекује нас од друге половине лета.

Како наводи метеоролог Горан Пејановић из РХМЗ-а, биће топло и сушно током друге половине лета, али не као што је то било 2012. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свакако да ће бити топлије и сушније лето него прошле године, међутим, не као 2012. када је тадашње суша нанела озбиљне губитке пољопривреди – каже метеоролог Горан Пејановић.

Температуре овог лета биће око просечних вредности за то доба године. Чак до 15 дана у месецу темепратура ће бити виша од 33 степена, док ће осталих 20 до 25 дана бити преко 30 степени.

– Неће бити дугих врелих таласа, при чему се подразумева да ће темепратуре прелазити 40 степени неколико дана заредом. У јулу ће бити свега два до три дана када ће температуре прелазити 40 степени – рекао је за „Блиц“ професор географије специјализован за метеорологију Марко Чубрило.

ЈУН – КИШНИ ДАНИ СЕ НАСТАВЉАЈУ

Променљиво време, температуре око просека, краткотрајна киша – овако би се, према најавама метеоролога, укратко могао описати јун.

– Током прве половине јуна биће веома нестабилно време, са честим краткотрајним падавинама. Од друге половине месеца очекује се стабилизација времена и тада можемо да кажемо да ће почети прави летњи дани – рекао је Чубрило.

Средња темепратура времена током лета биће до два степена изнад вишегодишњег просека.

– Температуре у нижим пределима кретаће се од 21 до 24 степена, док ће оне у брдско-планинским бити од 13 до 17 током јуна месеца – рекао је метеоролог Горан Пејановић.

Као најтоплији део лета свакако ће бити јул, током чије друге половине ће бити веома суво и спарно време.

АВГУСТ – И ДАЉЕ ПРОМЕНЉИВО

– У првој половини августа још ће се задржати топло и сунчано време, док ће касније поново почети променљиво време са кишом – додаје Чубрило.

Највише температуре биће у градовима на југоистоку земље, док ће на западу и северу преовладавати пљускови.

– Западни део Србије и Војводине биће хладнији за неколико степени – каже Чубрило.

С обзиром на то да је ниво река веома низак због великих суша, не би требало да дође до њиховог изливања, међутим, киша евентуално може да подигне ниво планинских потока који веома брзо набујају услед мало веће количине падавина.

Висински циклон под којим је Србија била током друге половина маја и почетком јуна, променио је свој положај, он је сада налази на Балкану и више неће слати хладан ваздух ка нашој земљи.

– Крајем јула и почетком августа могући је топлотни талас који се неће дуго задржати – додао је метеоролог Пејановић.

ТРОПСКИ ДАНИ

Број тропских дана током лета према прогнозама биће од 30 до 55, при чему се подразумевају температуре преко 30 степени, док ће број тропских ноћи бити око 15 током читавог лета.

– Београд ће имати нешто већи број тропских ноћи од остатка Србије, може се рећи око 25 – додаје метеоролог Пејановић.

У нижим пределима кишних дана биће од 18 до 28, док ће планинским деловима земље тај број бити нешто већи, око 36 дана. Највише сунчаних дана и високих температура у региону биће у пределима око Јадранског мора и Македоније.

Иначе, у наредних недељу дана очекује нас променљиво облачно и топло време, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином.

Наредних месеци високе температуре широм Европе

Делом Европе, од југа Француске па до Украјине, према првим прогнозама очекује се вруће и суво време, а најављени су и бројни топлотни таласи. С друге стране, опасност од разорних пожара метеоролози најављују за Шпанију и Португал.

– Лето ће бити вруће и већином суво, иако и даље постоји могућност изражених невремена, већином у планинским пределима – стоји у прогнози.

За разлику од југа, за подручје од севера Француске па до севера Пољске предвиђају се разорне олује.

Делом Скандинавије и балтичке регије очекује се мирно лето, барем када су непогоде у питању. Већи део лета проћи ће са просечним температурама уз могућност неколико блажих топлотних таласа, најавио је метеоролошки сервис AccuWeather.

Извор: Блиц.рс