Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево које европске земље су отвориле границе за Србију!

Фото: јутјуб

Европска комисија је позвала на поновно отварање унутрашњих граница блока до краја јуна. Али многе земље су због раста броја заражених вирусом корона увеле сопствена правила.

Немачка је, тако на пример, одлучила да ће до 15. јуна отворити границе према суседима Швајцарској, Аустрији, Француској, Италији и Данској. Од уторка грађани ЕУ и Швајцарске моћи ће без контроле и карантина да уђу у Немачку. Међутим, ограничења за улазак грађана из такозваних трећих земаља важиће до краја јуна, навео је Зехофер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустрија је 4. јуна отворила своје копнене границе са Немачком, Швајцарском, Лихтенштајном, Словачком, Словенијом, Мађарском и Ческом. Неће бити улазних провера, осим за оне који долазе из Италије. Улаз ваздушним путем забрањен је грађанима који долазе из земаља ван шенгенског простора.

Засад су у Француску дозвољена путовања само од есенцијалног значаја. У плану је да се отворе границе ка земљама ЕУ и Великој Британији од 15. јуна.

Италија је своје границе отворила 3. јуна за грађане ЕУ, Велике Британије, шенгенског простора, Андоре и Монака. До краја јуна би Италија требало да одлучи да ли ће отворити границе ка другим земљама, међу којима је Србија.

Граница БиХ је тренутно отворена само за грађане суседних земаља – други инострани доласци нису дозвољени. Бугарска је 1. јуна отворила границе за држављане ЕУ, Велике Британије, Сан Марина, Андоре, Монака, Ватикана, Србије и Северне Македоније, као и за медицинске раднике и чланове породица бугарских држављана.

Да би грађани Србије могли несметано да улазе у Црну Гору неопходно је да зелено светло да Институт за јавно здравље Црне Горе.

Хрватска је за сада отворила своје границе за држављане из Чешке, Мађарске, Аустрије, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске, Словеније, Немачке и Словачке. Хрватска је 11. маја поново отворила своје границе за посетиоце из ЕУ/ЕЕА и Велике Британије, под условом да имају обезбеђен смештај у земљи.

Грчка своје границе отвара у три фазе. У првом само ограничени број летова сме да слети у Атину. Од 15. јуна почиње друга фаза и отвара се аеродром у Солуну. Путници који долазе из одређених земаља, међу којима је и Србија, биће подвргнути насумичним тестовима и без додатних ограничења. Трећа фаза је подразумева отварање свих аеродрома.

Извор: Srbijadanas.com