Регион

После овог му неће бити добро: Откривен криминални режим Мила Ђукановића!

Власт црногорског председника Мила Ђукановића осуђена је на пропаст, јер су је институције и појединци западне провинијенције означиле као “антидемократски режим” који не представља никав бастион отпора и борбе против наводне великосрпске политике, и „велике Србије“, на шта се позива, већ као криминалан и корумпирани режим, наводи се у најновијој анализи Међународног института за блискоисточне И балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане.

До таквог закључка дошли су аналитичари ИФИМЕС-а припремио анализу изјава, ставова и извјештаја међународног фактора о стању у тој земљи, анализирајући извештаје ЕУ, Стејт Департмента, Фридом Хауса и најзначајнијих званичника из ЕУ и светске заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У анализи ИФИМЕС-а под насловом “Црна Гора 2020: Стеже се обруч око Мила Ђукановића”, констатује се да наведени извештаји, ставови, критике, упозорења и политичко-дипломатске активности водећих држава показују, да се “све више стеже обруч око Мила Ђукановића и приближава крај његовог режима”.

Због тога ће, сматрају, бити неизбежно посредовање међународне заједнице, како би се решио унутрашњи конфликт у Црној Гори, који може озбиљно угрозити мир и стабилност целог региона.

Указује се да најзначију подршку Ђукановићевој власти пружа Хрватска на шта, како кажу, указује И недавна посета министра спољних и европских послова Хрватске Гордана Грлић Радмана.

Аналитичари примећују да док Хрватска, председавајућа ЕУ, здушно подржава формирање засебног трећег ентитета у БиХ, Тонино Пицула, као известилац Европског парламента за Црну Гору, затвара очи пред очигледним злоупотребама црногорског режима и Црне Горе и Хрватске, који су спонзоре пронашли у Кини, али и Руској федерацији”.

Указује се да управо ове две државе покушавају да своје нетранспарентне везе са Кином, али и са Руском федерацијом прикажу и оправдају, као „добре пословне потезе“.

Наводи се да Ђукановић покушава да обезбеди свеобухватну подршку Бошњака Западног Балкана позивајући се на борбу против „великосрпског пројекта и национализма“, иако се, наводе он “непосредно доводи у везу са бројним злочинима почињеним над Бошњацима укључујући И у Црној Гори.

Ђукановић, према анализи љубјанског института покушава да обезбеди и подршку регионалних невладиних организација и интелектуалаца “злоупотребљавајући дипломатску и обавештајну мрежу”, а основа деловања режима Мила Ђукановића је, да сви они који критизирају један од најкорумпиранијих режима у Европи бивају проглашени заговорницима великосрпске политике и интереса

Најбољи одговор на ово питање ће, сматрају у ИФИМЕС, превасходно дати управо они из региона, који због уверења или неких других интереса подржавају “криминални и корумпирани режим неосуђеног ратног злочинца Мила Ђукановића”.

Аналитичари констатују и да се први пут у историји НАТО-а дешава да је ново жариште конфликта, којег је проузроковала власт Мила Ђукановића, унутар тог војног савеза, а не као до сада изван Алијансе.

Извор: Ало.рс