СРБИЈА ЈАВЉА

ЧЛАН КРИЗНОГ ШТАБА ОТКРИО! Постоји још један начин да се заразимо, а то нису кијање и кашљање

Члан Републичког кризног штаба, инфектолог Мијомир Пелемиш, изјавио је јутрос да стицање колективног имунитета није решење, већ искључиво вакцина, и додао да је ношење маски обавезно јер се вирус преноси и током комуникације.

– Комуникација омогућава ширење вируса, када причамо он се шири, капљица вируса има у ваздуху не само када кашљемо и кијамо – објаснио је Пелемиш и додао да маске морају да се носе у затвореном простору и на отвореном ако нема прописане дистанце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, стицање колективног имунитета није решење, већ појава вакцине, уколико „коронавирус сам не ишчезне“. Даље, нагласио је да је стицање колективног имунитета ризик, јер није могуће оценити како ће се вирус манифестовати код сваког појединца.

Такође, није могуће утврдити колико дуго се вирус задржава у организму након што особа прележи коронавирус.

Само један начин заштите
Будући да не постоји другачија одбрана од вируса корона, болест може да се спречи само уз поштовање свих мера превенције.

– Позивам све да размисле да својим понашањем не угрожавају само себе већ своје најмилије, као и своју околину. Надам се да им је стало до њих – истакао је Пелемиш за ТВ Прва.

Додао да је вирус међу нама те да не знамо ко има присутан вирус, а ко нема.

– Број који читамо и слушамо није мерило ко све има вирус. То бисмо знали када бисмо све тестирали што је практично неизводљиво – казао је Пелемиш.

Рекао је да је испочетка говорио да је исход болести различит код различитог узраста, као и у зависности од квалитета здравственог стања.

– Зашто се заражавају млади? Пуно се излажу вирусу, друже се и у блиском су контакту. Није сигурно да млади не могу имати и још неку болест за коју ни не знају. Ако унесете велики количину вируса постоји велика шанса да се озбиљно разболите – упозорио је инфектолог и додао да и деца обољевају са симптомима температуре и других, али да већина деце прележи вирус лакше него одрасли.

– Не можемо рећи да и она нису угрожена – истиче.

Извор: Блиц.рс