Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ОТКРИЛА! Ево како се корона најбрже преноси: Ово морамо да избегавамо

Фактор ризика.

Говорећи о начину ширења заразе коронавирусом, Дарија Кисић Тепавчевић је навела да су прославе биле најрискантнији догађаји јер, како је рекла, певање је и те како значајан начин преношења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је сада препознато као фактор ризика и дефинитивно бисмо морали да се уздржимо од таквог начина понашања док је коронавирус активан – објаснила је Кисић Тепавчевићева.

Епидемиолози и лекари у нашој земљи апелују да се грађани понашају одговорно, због поновног „узлета“ епидемије у Србији. Др Предраг Кон је рекао јуче да је активност корона вируса је све већа и да се налазимо у максимуму који ће трајати макар још недељу дана.

Према његовим речима, повећан број тежих случајева и пацијената на респираторима последица је повећане активности вируса.

– Основна ствар је да је дошло до преноса вируса а пренос се омогућава директним контактом што значи да је наше понашање довело до тога – истакао је Кон.

Други пик првог таласа корона вируса у Србији показује своју снагу – у последња 24 сата тестирано је 8.626 особа, 272 је позитивно, а четири особе су преминуле.

– Основно је да схватимо да је међу тестиранима, рецимо у Београду, и до 85 одсто позитивних. Епидемиолошка ситуација је неповољна и неопходно је спроводити мере. Заштита маскама када их сви користе је чак 99 одсто, а ако их не користе сви онда је знатно мања, 30 одсто. Ситуација је сада таква да свакога кога сретнете може бити заразан и то мора тако да се посматра – нагласио је Кон.

Извор: Srbijadanas.com