Здравље

ДР НЕСТОРОВИЋ ЈЕ БИО У ПРАВУ – НАУЧНИЦИ ПОТВРДИЛИ: Корона убија плодност код мушкараца

Иако међу научницима постоји полемика око тога да ли коронавирус утиче на честице код мушкараца, нова истраживања ипак показују да КОВИД-19 ипак може оставити одређене последице на плодност мушкарца.

Код мушкараца који су били позитивни на корона вирус детектоване су промене семених каналића које највише узнемирују јер у њима настају сперматозоиди. Такве промене утичу и на структуру ћелија те је могуће да њихова функција буде оштећења што води ка смањеној плодности сперматозоида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У чланку који је објављен у часопису „Еуропеан Еурологy“. Научници су изразили своју забринутост првим резултатима испитивања јер су утврдили да би корона вирус потпуно могао да прекине производњу сперматозоида.

Студија које је објављена, темељи се на биопсији ткива тестиса 12 мушкараца који су преминули од КОВИД-19. Иако узорак није велики и студија је и даље у постпку научне рецензије, чини се да је доктор Несторовић био у праву када је најавио да корона вирус утиче на тестисе код мушкараца.

Иако није пронађен вирус у свим узорцима који су испитивани, оштећење које су установили код позитивних узорака ткива тестиса упућује на могућност да ће они мушкарци који су се опоравили од корона вируса имати проблема с плодношћу касније у животу.

Извор: Република/srbijadanas.com