Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ ОТКРИО: Ово су главни кривци за разбуктавање короне!

Имунолог и члан кризног штаба Срђа Јанковић за РТС је рекао да се тек очекује долазак до максимума другог пика првог таласа епидемије у Србији. Објашњава и друге специфичности епидемије и коронавируса.

Срђа Јанковић је за РТС објаснио како се догађа да неко има тешку упалу плућа и лечи се у болници као ковид позитиван, а пи-си-ар тест показује да је он негативан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Код неких људи који имају упалу плућа дешава се да имају негативан пи-си-ар тест, јер код тих људи више вирус није присутан у носу и ждрелу, одакле се узима брис“, наводи члан Кризног штаба.

Када је реч о тестовима на антитела, Јанковић објашњава да ако је тест ИГГ позитиван, значи да је особа била раније позитивна на коронавирус и да га је прележала.

Ако је тест ИГМ позитиван, то значи да је реч о активној инфекцији, напомиње Јанковић.

„Вирус још није посустао“ 

Истиче да коронавирус није посустао и да га летње време није ослабило, те додаје да он и неће сам од себе постустати.

Људи, каже, утичу на то придржавањем мера – ношењем маски, држањем дистанце, забраном окупљања.

„Вирусу не сме да се дозволи да проналази нове особе које може да зарази“, наглашава Јанковић.

Према његовим речима, још увек нисмо превалили максимум броја заражених у другом пику првог таласа, који се очекивао ових дана.

Млади су врх леденог брега 

Повећан удео млађих особа међу зараженима и теже оболелима објашњава тиме што су сада доминантнији путеви заражавања којим се те особе инфицирају.

„Сигурно да су млади који се крећу и имају контакте имали већу шансу да дођу у конакт са вирусом“, напомиње Јанковић додајући да је неопходно да се заражени јаве на време.

Према његовим речима, тежина клиничке слике зависи и од „невидљивих предиспозиција“.

„Неко има имунски систем који се неће изборити са коронавирусом, то не можемо знати. И даље је тешка клинчка слика статистички ретка, мали проценат је добије. Али кад имате пуно заражених, тај проценат је велики број“, наводи члан Кризног штаба.

Према његовим речима, у свим старосним групама постоји могућност да дође до развијања тешке клиничке слике.

„Више видимо последице јер се код младих види врх леденог брега, а оно испод што не видимо су они са лаком сликом и без симптома. А кад је цео ледени брег много велики, велики је и тај врх леденог брега“, напомиње Јанковић.

 

Извор: РТС