Свет Србија

ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ НЕШТО ЈЕЗИВО! Ево зашто Американци баш сада покушавају да јачају везе са Србијом

Фото: Јутјуб

Америка никада неће одустати од покушаја не само да утиче на овај регион, него да доминира њиме, каже политиколог Александар Павић на вест да је Стејт департмент определио новац за „јачање веза“ између Србије и САД.

У настојању да ојача српско-америчке односе и упозна српску јавност са културом и вредностима Сједињених Држава, Стејт департмент је за ту сврху определио 325 хиљада долара, пренео је РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желимо, такође, да помогнемо српском народу промовисањем економског развоја, јачањем демократије, заштитом људских права, развојем регионалне стабилности и приближавањем чланству у ЕУ“, наводи се у документу Стејт департмента у који је РТ имао увид.

Вашингтон би да нам укаже на предности сарадње са њим
До 30. августа за та средства могу да конкуришу српске и америчке непрофитне организације, организације цивилног друштва или владине агенције. Они који буду део тог пројекта ће бити у прилици да нам, између осталог, предоче америчку политику према Србији, региону и Европи, али и „предности сарадње“ са Вашингтоном и западним асоцијацијама.

„То је једноставно, још један аспект америчке меке моћи. Сада се то истиче да би у Конгресу с тим могло да се маше како још нешто раде на сузбијању такозваног малигног руског утицаја, па и кинеског. Америка се осећа све угроженијом поновним успоном две силе – Русије и Кине и сматра да мора додатно да појача пропаганду. Све то је део опште приче и овде суштински нема ничег новог, поготово што су суме о којима говоримо изузетно мале“, каже Павић за Спутњик.

УСАИД свуда, од локала до образовања
Добар познавалац америчке политичке сцене напомиње да иако је овде реч о малој суми, Америка у овакве сврхе издваја велика средства и то ради неформално кроз јавно-приватно партнерство.

„У суштини, Србији се дају милиони преко разних програма, преко америчеке агенције за међународни развој (УСАИД), преко донација НВО, корпорација“, напомиње наш саговорник и подсећа да УСАИД одавно партнесрки наступа са другим међународним фондацијама, укључујући и Сорошев Фонд за отворено друштво који је код нас врло активан.

УСИД је, како истиче, присутан свуда – у локалним самоуправама, образовном систему, инфраструктури, помоћи медијима. Зато суму Стејт департмента он види само као мали део који је симболичан за целокупну слику.

Тотална доминација спектра
Павић је занимљивим оценио и чињеницу да је део суме намењен и подршци евроинтеграцијама. То је, сматра он, још један чврст доказ колико је ЕУ у ствари чедо Америке, односно америчке дубоке државе и да амерички председник Доналд Трамп колико год да је хтео није успео да прекине те трансатлантске везе, нити да их битно преформатира.

„Ово је само наставак једног истог пропагандног рата који Америка шири не само у Србији него по свету. Запад никада неће одустати од покушаја да доминира над овим регионом. Природа модерног запада је таква. Они никада не одустају. Ако се не шире то је за њих пораз и они не могу да трпе равноправне односе ни са ким другим и ако не воде врући рат, онда воде хладни рат или рат другим средствима“, каже саговорник Спутњика.

Увек ће, како наглашава, тежити да намећу другима своје вредности, свој поглед на свет. Зато он истиче да је потез Стејт департмента оно што Америка овде ради све време и никада није престајала, поготов сада када јој, по њеном схватању, озбиљна поретња долази од Русије и Кине.

„Све што није тотална доминација спектра, како кажу Американци, то је за њих већ опасност. Ако нису потпуно доминантни, ако се појави уплив било које друге силе коју они не могу да контролишу то је за њих претња“, закључио је Павић за Спутњик.

Извор: rs.spuntiknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ