Србија

КОН БРУТАЛНО ИСКРЕН! Открио каква је права ситуација са короном у Србији: Ово је многе изненадило

Фото: Јутјуб

Члан Кризног штаба раније је рекао је Београд темпирана бомба, али сада има добре вести!

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон гостовао је на Пинку и говорио о заустављању ширења корона вируса у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– По броју оних који се јављају у ковид амбуланте, по броју прегледа и дефиниција сумње, у Београду се види да је позитивност ПЦР теста поступно спуштена. Јасно је да се смањује позитивност, била је негде и до 80 одсто, а сада је око 20-30. Сада је више контролних прегледа, вирус се смањује у циркулацији што је добра вест – рекао је он.

– Београд никада није имао највећи број активно оболелих по броју становника, то је било рецимо Краљево, али без обзира, огроман је град и могућност инцидената је огромна. Догађаји, окупљања која би покренула убрзано преношење, довели су до тога да је непрекидно потенцијално место преношења – рекао је он.

Тренутно су потенцијална жаришта Бујановац и Пчињски округ, а Кон подвлачи контролу спровођења самоизолације и праћење контаката као пут који је уродио плодом у сузбијању ширења вируса.

Он је најавио веће контроле људи који треба да буду у самоизолацији и рекао да ће се у тај процес укључити и Комунална полиција.

Кон је говорио и о фудбалу, повратку у школске клупе, а кад је реч о спорту рекао је да је било предлагано да се домаћи фудбалери тестирају пред сваку утакмицу што је нереално, као и да је било приче да се дозволи ограничено и строго контролисано присуство навијача, али и нагласио да ће се тек види шта ће бити с тим.

Кад је реч о путовањима, др Кон каже да га људи често питају за савет и да им он каже да ако иду својим колима то је у реду, а да на дестинацији на коју оду треба да се понашају као код куће – маска, дистанца…

– Кад је реч о путовању аутобусом, то је друга прича – рекао је Кон додавши да тако нешто не препоручује као ни одласке на купалишта на којима је гужва јер како ћете тамо одржати дистанцу и како с маском у воду.

Извор: Ало.рс/ Пинк/ М. Г.