Србија

ОВО СЕ МНОГИМА НЕЋЕ СВИДЕТИ! Цигарете су поново поскупеле: Ево колико

Од јула ће вам требати који динар више за куповину паклице цигарета због померања акциза

Дуванџије су ускладиле цене цигарета са акцизама, што се аутоматски прелило на џепове потрошача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ногу је повукао ЈТ Интернационал из Сенте, као што је Телеграф Бизнис први објавио, и њихове цене су увећане у просеку за 10 динара по паклици.

Цене за поједине цигарате ступају на снагу данас, 13. јула, а конкретно ове у наставку текста 17. јула.

Ми смо издвојили само неке који грађани у Србији користе, а које су промениле цену:

„Ronhill slim“ је скочио са 300 на 310. Паклица „ротманса“ уместо 270, сада кошта 280 динара. „Пал мал“ иде на 290 са ранијих 280. „Лаки страјк од данас кошта 300 динара (неки и више).

„Дрина“ кошта 280 динара, колико и „дива“.

Ове цене објављене су и у „Службеном гласнику Србије“, а односе се на фабрике дувана Imperial Tobacco и British American Tobacco

Од 1. јула, подсетимо, почеле су да важе нове акцизе на нафтне деривате, алкохолна пића, кафу, течности за пуњење електронских цигарета, цигаре и цигарилосе. Оне су увећане за око један динар.

Примена нових акциза требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, па онда померена за још месец дана.

Дуванџије се, по правилу, прилагођавају шестомесечном повећању, што се на крају одражава на потрошаче и цену паклице.

То је норма која је предвиђена акцизним календаром који је усвојен 2017. године и важи до јуна 2020. То подразумева да се два пута годишње увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.

Прошли пут, наши суграђани су због ове одлуке на киосцима и продавницама за паклицу давали у просеку десет динара више него обично.

Извор: Телеграф Бизнис