Србија

ШОКАНТНО! Албанци сада желе поделу Косова? Ево о чему је реч!

Рама је, наиме, изненада повукао тужбу за клевету против бившег „премијера Косова“ Рамуша Харадинаја, који је првог човека албанске владе у медијима оптужио да лобира за поделу јужне српске покрајине. Харадинај је, подсетимо, тврдио да је Рама узео милијарде евра како би издејствовао поделу Косова.

Званична потврда

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неочекивана Рамина одлука да повуче тужбу против Харадинаја уследила је након његове дводневне посете Приштини, током које се албански премијер није састао са Харадинајем управо због те тужбе за клевету.

– Обавестио сам га (Харадинаја, прим. аут.) да нећу да комуницирам преко медија. Рекао сам му да ћу да повучем тужбу. Није да је то мало за мене, али много је више то што ће нас све ујединити. Рамуш за мене није премијер, политичар, он је једна од историјских личности. Дакле, тужба ће бити званично повучена – казао је Рама, чиме је индиректно потврдио да се залаже за поделу Косова.

Случајно или не, актуелни „косовски премијер“ Авдулах Хоти, који је најавио да преузима водећу улогу у тиму Приштине за наставак дијалога са Београдом, јуче је посетио Тирану и албанског премијера. Посета је уследила само два дана након Раминог доласка у Приштину, а приштински медији пишу да ће се Хоти, осим с Рамом, срести и с другим званичницима Албаније.

Дијалог неопходан

Коментаришући дијалог Београда и Приштине и најаве његовог скорог наставка, специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак каже да разговори немају алтернативу, преноси Информер.

– Нисам ни срећан ни несрећан због тога што није одржан састанак представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна. Дијалог нема алтернативу и нема ниједне особе која сматра да је статус кво добар, ни за Београд ни за Приштину. Постоји нови тренутак са новим руководством ЕУ које је привржено Западном Балкану. Све је спремно за наставак дијалога, који улази у десету годину и нико не жели да буде потребно још десет година за решење – наглашава Лајчак.

Извор: Ало.рс