loading...
Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Ово су нове мере које су ступиле на снагу и које морамо поштовати!

Четири мере које је Влада Републике Србије усвојила за Београд, после увођења ванредне ситуације, ступају на снагу данас, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Прва мера је да сви угоститељски објекти на територији Београда не раде од 23 до 6 сати, друга мера је да је у градском и међуградском превозу обавезно ношење заштитних маски, трећа да је у свим затвореним просторијама дозвољен боравак највише стотину људи и обавезан размак од метар и по, на отвореном простору дозвољено је 500 људи такође уз поштовање размака од метар и по, а последња мера је да је у свим јавним објектима обавезно ношење заштитних маски уз обавезно растојање метар и по – појаснио је Весић.

До сада је била препорука за ношење маски навео је Весић и додао да казнене одредбе за непоштовање те мере ступају на снагу у понедељак.

– Ми ћемо данас заједно са другим надлежним државним органима, с обзиром да је градски Штаб за ванредне ситуације донео одлуку на основу одлуке Владе, контролисати спровођење мера – рекао је Весић.

Весић је појаснио ко ће контролисати коју меру зависи од надлежности.

– Ношење маски је поштовање здравствених прописа, то регулише Закон о здравственој заштити, једино санитарна инспекција, која припада Министарству здравља, у том случају може да напише казну. То не значи да Комунална милиција неће асистирати и помагати инспекцији. Што се тиче поштовања радног времена, у питању је комунална област, и то је директна надлежност Комуналне милиције. Када је у питању обавеза да се у затвореном простору носе маске постоје различити нивои надлежности, прво власници тржних центара, радњи, ресторана. Они су у обавези да обезбеде поштовање те мере. Уколико то не учине належност је Санитарне инспекције. Мада, у тржним центрима се та мера поштује јер у те објекте не може да се уђе без заштитне маске – нагласио је Весић.

Према његовим речима, већина надлежних државних органа ће бити укључена у то да се све ове мере спроведу.

– Ове мере не могу да буду спроведене ако већина грађана не одлучи да их спроводи. Срећа је да ми такву ситуацију у Београду имамо. Сада у градском превозу имамо преко 97 процената људи који носе маске. Нажалост, казнена одредба је морала да буде уведена због два или три одсто људи који мисле да добијају нешто тиме што неће носити маску. Већина грађана поштује све мере и позивам их да са тим наставе – казао је Весић.

Мере су уведене на две седмице, навео је Весић и додао да уколико све буде како треба и уколико се сви будемо придржавали мера епидемиолога, нећемо имати потребу за новим мерама, већ ћемо и ове укинути и брзо ћемо се вратити нормалном животу.

Весић је рекао да је протеклих година у аутобусима Градског саобраћајног предузећа уграђен бројач, што значи да Секретаријат за јавни превоз у сваком тренутку зна колико има путника у било ком возилу јавног превоза.

– На основу тога знамо где треба евентуално повећати број возила. Летњи режим вожње ступио је на снагу 1. јула, али после једног дана смо повећали број возила за 46 на 16 линија. Јуче смо додали још 16 возила, што не значи да их нећемо смањивати уколико видимо да негде нема потребе за тим. Дневно пратимо ситуацију и реагујемо, а тамо где има потребе уводимо нова возила – закључио је Горан Весић.

 

Извор: Srbijadanas.com/Telegraf.rs

loading...