Србија

СТИЖУ НОВА ПРАВИЛА! Ево како ће фирме у наредна 2 месеца исплаћивати плате

И претходних месеци највећи број радника у Србији примао је плату из два дела. Разлог је био државна помоћ од 30.000 динара за сваког радника, што је и био други део плате, а нове, најављене мере, могле би поново да донесу промене.

Око 18.000 динара на рачун послодаваца, микро, малих средњих предузећа леже 10. августа. То значи да ће управо толики део многим радницима бити други део јулске зараде. Први део, остатак до пуне плате, биће у највећем броју предузећа исплаћен крајем јула.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакву праксу треба очекивати и са августовском зарадом, јер ће других 18.000 динара за сваког радника у поменутим предузећима на рачуне лећи почетком септембра. И то би, уколико евентуално, не буде нове државне помоћи, у многим предузећима требало да буде крај новој пракси у исплати зарада, а која је настала због државне помоћи привреди.

Могућност која, такође, постоји јесте да послодавац исплати целу зараду, као што је то чинио пре кризе, а да додатак који добија од државе буде додатак на плату. Ипак, имајући у виду да готово да нема компаније у Србији којој пословање због тренутних околности није озбиљно нарушено, мало је послодаваца који ће и бити у могућности да на овакав начин поступе.

Подсетимо, држава је у склопу првог пакета економске помоћи привреди, донела одлуку да сваком предузетнику, микро, малом и средњем предузећу за сваког радника, исплати по 30.000 динара током три месеца. Велика предузећа добијала су по 15. 000 динара.

Сада у другом пакету, велика предузећа неће добити ову врсту помоћи, али ће сви остали имати право на две исплате по 18.000 динара у августу и у септембру.

У оквиру другог пакета подршке држава је одлучила да свим грађанима и привреди који имају кредите, омогући и барем два месеца мораторијума на рате који би требало да стартује 1. августа.

Извор: Блиц.рс