Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Немају сви право на државну помоћ, једна група радника је изостављена!

Немају сви запослени право на нову економску помоћ и нови минималац од око 18.200 динара колико ће компаније добити по запосленом. Влада је дефинисала групе радника који ће за август и септембар, од државе добити нешто више од 36.000 динара, а јасно је и који запослени на то немају право.

Нова помоћ државе у виду исплате 60 одсто минималца, практично значи следеће – држава ће сваком раднику запосленом код предузетника, као и у микро, малом и средњем предузећу, исплатити по 18.220 динара, колико и износи 60 одсто минималне месечне зараде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво и најважније правило, као и у претходном пакету мера јесте да на минималац имају право радници који су пријављени, у преводу они који не раде на црно. За разлику од помоћи у првом пакету мера, сада радници могу радити и у фирми која је основана после 15. марта ове године, али она мора бити основана до 20. јула.

Једна од највећих промена у односу на први пакет мера, када су право на цео или половину минималца имала сва предузећа, други пакет државне подршке усмерен је један део привреде у који не спадају велика предузећа. То значи да овај вид помоћи не могу добити радници запослени у фирмама које имају више од 250 запослених, приход већи од 40 милиона евра и активу вредну вишу од 20 милиона евра.

Помоћ ће бити уплаћена онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Право на минималац притом немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци, радници по уговору о делу…

Такође, у случају да предузетник истовремено има статус запосленог а пензионер је, он нема право на минималац. Право на овакву директну помоћ државе немају ни труднице и породиље којима целу зараду исплаћује држава.

Услов за добијање помоћи

Услов за добијање државне помоћи је да предузеће не може да отпусти више од 10 одсто радника три месеца након добијања 60 одсто последње минималне зараде. Практично, ако друга минимална зарада буде исплаћена у септембру, дакле то су октобар, новембар и децембар.

Подсетимо, држава је недавно у склопу другог економског пакета помоћи привреди, донела одлуку да компанијама за сваког радника, исплати по 60 одсто од минималне зараде, за два месеца. ЦИљ државе је да на овај начин сваком раднику обезбеди бар минималац, а да ли ће послодавац добијени новац дати као додатак на плату или не, његова је воља, пре свега могућност у моменту када цела привреда готово да стоји.

Претходно је држава привреду подржала са три месечна минималца. Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други 4. јуна, а трећи 7.јула. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац.

Извор: Блиц.рс