Регион

ГОТОВО ЈЕ! Црногорци признали пораз: Пукли смо…

Туристичке сезоне у Црној Гори ове године нема, а интересовања за путовања има веома мало, изјавио је данас председник Асоцијације туристичких агенција Црне Горе Орхан Хоџић.

Најновији подаци ЦБЦГ показују да су, због последица које је изазвала пандемија новог корона вируса, блокирани рачуни најмање четири туристичке агенције у Црној Гори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући тај податак у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе, Хоџић каже да је то само мали број у односу на оно што туристиче агенције очекује у наредном периоду, преноси „Тањуг“.

– На камерама МУП-а које се налазе на границама можете видети да туриста нема, нема их ни на граници са ЕУ. Долазе нам само наши људи из дијаспоре, правих туриста нема. Праве сезоне нема, интересовања за путовања има веома мало – рекао је.

Обилазио је, каже, приморске и градове на северу И видео да “никаквих кретања нема”.

– Немамо адекватне авио везе, немамо крузере који долазе, Лука Котор је затворена, немају водичи посла, хотелијери имају минимум посла… ништа се конкретно не дешава чиме би се похвалили – јасан је Хоџић.

Оцењујући ову туристичку сезону тужном и да нема назнака како ће се ствари даље одвијати, Хоџић истиче да се продаја авио карата, аранжмана и свих осталих услуга реализује на минималном нивоу.

– Свакодневно мењање правила путовања утиче на неповерење путника где они могу путовати и долази до препреке која се тешко може прескочити – казао је Хоџић.

Поновно успостављање ваздушног саобраћаја између Црне Горе и Србије оценио је позитивним али и недовољним да, како је казао, Црна Гора буде позицинирана на место које јој припада.

Сматра да је мерама за опоравак привреде, а који се односи на туристичке агенције, влада помогла у границама својих могућности.

– Ми смо на томе захвални, али све агенције послују у великом минусу, кредити су дати онима који су испунили услове а како да се врате када промета нема. Многе агенције не испуњавају услове за кредите. А шта ће бити од октобра до маја у периоду када се припремају аранжмани и путовања – упитао је Хоџић, пренео је портал РТЦГ.

Подсећа да се од ове сезоне очекивало да буде најбоља од свих до сада.

– Али се десило супротно и то је уништило. Све ово што се дешава у последњих неколико дана је недовољо да се било шта уради. Добро што кафићи, ресторани, поједини хотели раде у односу на туристиче агенције. Оне су само продавале домаће капацитете – навео је Хоџић.

Извор: Телеграф.рс