Србија

КОН СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ! Ово се многима неће свидети: Самоизолација најлогичније решење за повратнике из иностранства

Фото: јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да ће Кризни штаб данас поново расправљати о могућности увођења самоизолације за оне који долазе са одмора из иностранства у Србију. Самоизолација делује као најлогичније решење, поручује Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је расправа о томе да ли наши држављани који улазе у Србију треба да доносе пи-си-ар тестове разрешена тиме што има држава које уопште не тестирају странце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То би значило да када дођу у земљу морају да се тестирају у неком кратком времену. Ако би то опет увели за све, то би био јак удар на лабораторије, јер ми смо доживели два пута шта значи блокирање лабораторија због превеликог налета, то нам најмање треба“, истакао је Кон.

Сматра да самоизолација делује као најлогичније решење.

„И ту ако погледате број то је 30.000 очекујућих у односу на оно 400.000 на почетку, то не може да се упоређује тај ризик, тако да ће то Србија лако апсорбовати“, додао је Кон.

Указао је да су јако важна здравствена упозорења која мора да добије сваки наш грађанин који прелази границу.

„То подразумева да има обавезу да уколико му се појаве било какве тегобе да се јаве на одређени број телефона. Треба знати да су казне по питању заштите јавног здравља минимална 50.000 динара до 150.000. Ми имамо могућности да то ставимо под озбиљну контролу“, поручио је Кон.

Говорећи о најавама да би Европска унија могла да препоручи чланицама да скину Србију са црвене листе, уколико број заражених коронавирусом настави да опада, Кон каже да ЕУ има јасно дефинисан критеријум.

„Праћење 14 дана броја и ако је тај број испод 25 на 100.000 и има даљу тенденцију пада онда се земља скида са листе црвених земаља“, рекао је Кон.

„Ми смо сада на 32 и у врло блиској будућности се то може очекивати“, додао је Кон.

„Викендом људи мање одлазе на прегледе у ковид амбуланте“
Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у земљи, а на питање да ли га брине што је у односу на почетак недеље повећан број новозаражених, Кон каже да је у питању понашање већинског дела становништва да током викенда знатно мање одлазе на прегледе у ковид амбуланте

„Бројеви су обично близу, дупло мањи суботом и недељом у ковид амбулантама где се узимају ти брисеви. Ти резултати опет стижу тек негде уторак, среду јер треба време док се резулатати обраде, упишу“, обајснио је Кон.

Указао је да у петак, пред викенд, када осете да имају тегове тада се грађани забрину и тада се благо повећа број прегледа у ковид амбулантама.

„Ово свакако води ка смиривању и више нема око тога дилеме“, поручио је Кон.

Говорећи о Прибоју где је жариште приватни старачки дом, Кон каже да се у било ком месту може догодити пораст броја заражених и да је довољна једна једина ситуација где се не поштују мере и да дође до преношења.

„Ми имамо те ризике које смо унапред рекли – повратак наших грађана који долазе из земаља где има тога више и почетак школе која је сама по себи један повећан ризик и то је сада битно да у овом тренутку добро испратимо, контролошемо и надзиремо и да спроводимо све мере“, рекао је Кон.

„Није пи-си-ар најважнији, него да ли се појединац опоравио“
Шпиц овог пика епидемиије у Србији је био пре отприлике месец дана. Све је више оних који су тада били заражени, а сада би требало да се враћају на посао. На питање да ли је њима потребан пи-си-ар тест, Кон каже да није.

„Укинута је та обавеза пи-си-ар тестирања, зато што се показало кроз разна истраживања да чак и ако се открије позитиван пи-си-ар након више од 14 дана он није вијебилан – тај вирус не може да постане активан и способан да се преноси“, рекао је Кон.

Нагласио је да је неопходан преглед, који показује какво је здравствено стање.

„Видели смо ситуације да неко има проблема са срцем. Може да има негативан пи-си-ар, а да има озбиљне проблеме са срцем, а да то остане потпуно неотривено“, нагласио је Кон.

„Није пи-си-ар најважнија ствар него да ли се појединац укупно гледано здравствено опоравио“, закључио је Кон.

Извор: РТС