Србија

ДОДАТНИ ДОКАЗИ О ЗЛОЧИНИМА: Нова оптужница против Рамуша Харадинаја?

Фото: Јутјуб

Додатни докази Београда о злочинима Харадинаја. Штите се сведоци, јер је досад 30 убијено.

НОВИ докази о злочинима бившег команданта терористичке ОВК Рамуша Харадинаја почињеним на Косову и Метохији, које је прикупио Београд, могли би да доведу до тога да Специјализовано тужилаштво, са седиштем у Хагу, против њега подигне нову оптужницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, ово тужилаштво, које је основано пре три године, управо је надлежно за злочине почињене у периоду између 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000. Односно, има мандат за кривично гоњење лица у вези с кривичним делима наведеним у извештају ПС Савета Европе који је 2011. сачинио Дик Марти.

Како је „Новостима“ речено у овом тужилаштву, о овој теми не могу да говоре и поручују да ће резултати истраге бити саопштени када она буде завршена. Досадашњи покушаји да Харадинај одговара за монструозне злочине које је починио нису успели, јер је у Хашком трибуналу најпре првостепено осуђен, а затим ослобођен, због недостатка доказа. Велики је проблем током суђења било и застрашивање, као и ликвидација 30 сведока. Због тога се и доста води рачуна о заштити нових сведока који сада оптужују премијера у оставци тзв. Косова.

Прочитајте још – АЛБАНСКИ СЕПАРАТИСТА НАЂЕН МРТАВ У ХОЛАНДИЈИ: Сарађивао с Харадинајем, имао приватну војску у Грчкој, а завршио раскомадан у каналу

Према нашим сазнањима, постоје и актуелни сведоци за случај „Жута кућа“, где су жртвама, махом отетим Србима, вађени органи, а које су масовно киднаповане у оперативној зони Дукађин, под командом браће Рамуша и Даута Харадинаја.

Нови докази оптужују Рамуша Харадинаја за злочине за које му се до сада није судило, као и за командну одговорност. Радна група за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над Србима и осталим националним заједницама на КиМ, на чијем челу је Милован Дрецун, посебно истиче случај „Бункер“, у Ђаковици, где је пронађена гробница у којој је закопано више од десет Срба и неалбанаца.

Међу жртвама је и петочлана породица са троје деце, која је брутално ликвидирана – у клечећем положају метком у потиљак. Постоји основана сумња да је за то директно одговоран Рамуш Харадинај, који је у Ђаковици био „господар живота и смрти“.

Бункер су открили војници из италијанског контингента Кфора још јула 1999, а после 18 година, 2017, форензички тим Еулекса извадио је посмртне остатке. Према Дрецуновим речима, Радна група прикупила је 237 докумената о 987 догађаја – пребијања, убистава, масакрирања, силовања – у Харадинајевој зони Дукађин. Идентификована су и 33 илегална логора, где су људи злостављани и убијани, али и одакле су одвођени у „жуту кућу“.

РАСКОМАДАН САРАДНИК

КОНТРОВЕРЗНИ албански бизнисмен и сепаратиста Фестим Лато, који је према тврдњама приштинских медија одржавао добре везе са Рамушем Харадинајем, пронађен је недавно мртав у једном каналу у Амстердаму. Наводно је отет, мучен и раскомадан тестером. Холандски „Телеграф“ пише да је Лато имао и приватну војску која је била смештена у његовој кући у Афердену, коју су увежбавали „војници са Косова“. Он се, иначе, својевремено самопрогласио за председника Ћамерије, дела Грчке који својатају албански националисти.

„РОЂАК“ ХАМЗА

РАМУШ Харадинај састао се недавно у у Приштини са представницима мало познате странке из Немачке – Савеза за иновације и правду (БИГ), за коју тамошњи медији наводе да је блиска турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану – а у делегацији је, према информацијама Тањуга, био и Алим Хамза, који је под присмотром немачких власти због исламских екстремистичких ставова. Пред одлазак Харадинаја у Хаг, Хамза се солидарисао са њим, називајући га „рођаком“.

Извор: Вечерње Новости