Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Србија увела обавезно тестирање за ове четири земље, али је направила два изузетка

Фото: јутјуб

Грађани Северне Македоније, Хрватске, Бугарске и Румуније морају да имају негативан налаз на ПЦР тесту на корона вирус не старији од 48 сати уколико желе да уђу у Србију, одлучио је Кризни штаб за борбу против ковида-19 који је формирала Влада Србије.

Грађанима Хрватске потребан негативан ПЦР тест за улазак у Србију
Иако је само дан раније др Бранислав Тиодоровић рекао да „нема много дилеме да ће се на списку наћи Бразил и Индија, те да мора да се изврши добра процена за европске земље“, рампа је тренутно спуштена само за путнике из четири комшијске државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али не и за Босну и Херцеговину и Црну Гору.

– Све земље смо поделили у три категорије – у црвену, плаву и зелену. Црвена је она која има заражавање од 25 на 100.000 становника, плава између 10 и 25, а зелена она која има испод 10. Држали смо се података Европског центра за заразне болести – објаснио је др Тиодоровић и додао „да је Хрватска у плавој, али са тенденцијом раста“.

Према последњим подацима сајта Wорлдометерс Хрватска тренутно има 1.060 активних случајева, односно 25,2 заражених на 100.000, те су већ загазили у црвену зону, а слична ситуација је са Бугарском – 66,3 оболелих на 100.000, Румунијом 175,3 на 100.000 становника и Северном Македонијом која има 147,5 актривних случајева на 100.000 житеља.

Интересантни су, међутим, случајеви БиХ и Црне Горе, где можда нису баш били одлучујући само епидемиолошки подаци. Наиме, БиХ има тренутно 5.720 активних случајева, односно 163,4 на 100.000 становника, рачунајући заједно Федерацију и Републику Српску. Дакле, дубоко у црвеној зони.

Међутим, с обзиром да БиХ никада није затварала границу са Србијом, те на повезаност српског народа са обе стране Дрине, оваква одлука била је очекивана.

Можда је то било очекивано и у случају Црне Горе, али не треба заборавити да нам Црногорци све до пре пар дана нису дозвољавали улазак у њихову државу, па чак ни онима који имају тамо своје некретнине и рођаке.

Црна Гора има 1.105 активних случајева корона вируса, односно чак 178 заражених на 100.000 грађана! Дакле, такође дубоко у црвеној зони.

Коначно, на самој граници између плаве и црвене зоне налази се и Грчка са 24,3 оболела на 100.000 становника и то са тенденцијом драматичног раста.

На црвеној листи могле би да се нађу и многобројне друге ваневропске земље попут Индије, Бразила, Колумбије, Чилеа, Катара…

Извор: Блиц.рс