Србија

РХМЗ ИЗДАО ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА: Формирана је суперћелијска олуја и иде ка Србији

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће данас бити веома топло са највишом дневном температуром од 35 до 37, у Београду управо око 37 степени Целзијуса.

Србија је већ неко време на удару снажног топлотног таласа, који представља озбилњу претњу по опште здравље.

Како се септембар полако приближава, многи очекују и прва захлађења, као и кише.

Ипак, до озбинијег захлађења још увек неће доћи. У целој Србији на снази је наранџасти метео-аларм, који означава опасно време.

Сутра, 29. августа локално се очекују краткотрајне временске непогоде: обилни пљускови са количином кише више од 20 мм за кратак временски период, град и олујни ветар.

Изнад северне Европе налази се снажан циклон, а у склопу њега и хладни фронт, који је Европу “поделио” на два дела.

Овај хладни фронт делио једве потпуно супротне ваздушне масе, врелу са истока и југоистока и осетну свежију са севера и запада, која је продрла са Атлантика преко целе западне Европе до Алпа и до Шпаније и донела јаке грмљавинске олује, обилне падавине и захлађење.

Оне су у недељу погодиле Мајорку и Ибицу на западу Медитерана, потом Корзику и Сардинију, а истовремено је дошло до формирања и секундарног циклона изнад Ђеновског залива. Он је иза себе увакао врло хладну ваздушну масу, а Алпе су погодиле обилне кише.

Снажне олује дуж целог хладног фронта обрушавале су се овог викенда од Шпаније и југа Француске преко севера Италије и Алпа до југа Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке и југа Пољске. Локално је и у овим пределима било суперћелијских олуја.

Током сутрашњег дана праве јесење температуре очекују се у области Алпа, од 10 до 15°Ц, а у вишим пределима очекује се и обилнији снег.

Хладни фронт и циклон напредоваће даље на исток и испред себе гурати врелу ваздушну масу преко југоистока Европе. На нашем подручју у понедељак ће бити врело , али ће већ током дана грмљавинске олује и падавине, уз захлађење захватити и област Јадранског мора, Словенију и Хрватску, током уторка и Србију и донети пад температуре ваздуха за десет степени.

Према тренутним прогнозама највећа опасност од олуја очекује се у Словенији, Хрватској и у Црној Гори, као и на Јадрану, док ће захлађење у блажем облику када су олује и падавине у питању стићи до Србије.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031