Србија

РХМЗ ИЗДАО ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА: Формирана је суперћелијска олуја и иде ка Србији

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће данас бити веома топло са највишом дневном температуром од 35 до 37, у Београду управо око 37 степени Целзијуса.

Србија је већ неко време на удару снажног топлотног таласа, који представља озбилњу претњу по опште здравље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се септембар полако приближава, многи очекују и прва захлађења, као и кише.

Ипак, до озбинијег захлађења још увек неће доћи. У целој Србији на снази је наранџасти метео-аларм, који означава опасно време.

Сутра, 29. августа локално се очекују краткотрајне временске непогоде: обилни пљускови са количином кише више од 20 мм за кратак временски период, град и олујни ветар.

Изнад северне Европе налази се снажан циклон, а у склопу њега и хладни фронт, који је Европу “поделио” на два дела.

Овај хладни фронт делио једве потпуно супротне ваздушне масе, врелу са истока и југоистока и осетну свежију са севера и запада, која је продрла са Атлантика преко целе западне Европе до Алпа и до Шпаније и донела јаке грмљавинске олује, обилне падавине и захлађење.

Оне су у недељу погодиле Мајорку и Ибицу на западу Медитерана, потом Корзику и Сардинију, а истовремено је дошло до формирања и секундарног циклона изнад Ђеновског залива. Он је иза себе увакао врло хладну ваздушну масу, а Алпе су погодиле обилне кише.

Снажне олује дуж целог хладног фронта обрушавале су се овог викенда од Шпаније и југа Француске преко севера Италије и Алпа до југа Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке и југа Пољске. Локално је и у овим пределима било суперћелијских олуја.

Током сутрашњег дана праве јесење температуре очекују се у области Алпа, од 10 до 15°Ц, а у вишим пределима очекује се и обилнији снег.

Хладни фронт и циклон напредоваће даље на исток и испред себе гурати врелу ваздушну масу преко југоистока Европе. На нашем подручју у понедељак ће бити врело , али ће већ током дана грмљавинске олује и падавине, уз захлађење захватити и област Јадранског мора, Словенију и Хрватску, током уторка и Србију и донети пад температуре ваздуха за десет степени.

Према тренутним прогнозама највећа опасност од олуја очекује се у Словенији, Хрватској и у Црној Гори, као и на Јадрану, док ће захлађење у блажем облику када су олује и падавине у питању стићи до Србије.

Извор: Телеграф